Nevelt vagy tanult kutya?

2016. február 23. - Ebakadémia

Mivel rengeteget sétálunk, nagyon sokszor találkozunk más kutyásokkal, és sajnos az esetek 80%-ban ilyenkor nagy mennyiségű sajnálat keletkezik bennem.

Mert sajnálom ezeket a gazdikat, sajnálom azokat, akik kétutcányi távolságról fordulnak el, akiket a kutyájuk végigrángat, akinél az eb kilométerekről ugat és acsarkodik minden mozgó tárgyra. Azokat, akiknek a kutyával való séta, a kutyával töltött élet jó része merő stressz. Mert ugat, mert rombol, mert harap, mert kicsi, mert nagy, mert bepisil, mert terrorizálja a vendégeket, vagy csak egyszerűen fütyül a gazdájára.

Ennek nem így kéne lennie. Ez nem arról szól, hogy Buksi morgós, Bundás pedig kedves. Ez mind a gazdáról szól.

Szeretném, ha elérnénk oda, hogy aki kutyát tart, az először tájékozódik, elolvas könyveket, netán elmegy előadásra, kikéri egy olyan kutyás ismerőse véleményét, akinek úgy viselkedik a kutyája, amit ő is szeretne elérni a saját kutyájával.

Szeretném, ha nem hinné mindenki azt, hogy ő ért a kutyákhoz, mert ez nem így van. Ahogy nem ért a TV szereléshez sem, de nem is kell neki. Vannak mások, akik értenek, csak hozzájuk kell fordulni.

Szeretném, ha nem lenne elfogadott, hogy nagyapámék is így tartottak kutyát, mert igen, ők talán így tartották, de az ő korukban még piócával, meg érzéstelenítés nélkül műtöttek. Szeretnéd ezt átélni? Minden fejlődik, így a kutyázás is. Változnak az igények, régen a kutya egy segédmunkás volt, most a városban lakik, és nem elég, ha fenékbe harap mindenkit, aki közelít. Manapság egy kulturált ebre van szükség, akit lehet a városban tartani, mert nyugodt, engedelmes, és bízik a gazdájában.  Nagyobbak az elvárások, több a lehetőség, nagyobb a felelősség a gazdin.

Szeretném, ha mindenki megértené, hogy a nevelés és a tanítás nem ugyanaz. Lehet egy képzetlen, de nevelt kutyád, és lehet egy tanított, de neveletlen.

Hogy mi a különbség? A nevelt kutyát otthon lehet hagyni, nem rombol, az utcán nem megy neki idegeneknek, le lehet tiltani kajamaradékról, macskákról, nem zaklatja az embereket, nem agresszál más kutyákkal, engedély nélkül nem lép le a járdáról, de mindezek mellett lehet, hogy nem tud pitizni, vagy karikán átugrani. Egy tanult, de neveletlen kutya pedig tud ezer trükköt, csak éppen a fent leírt dolgokat nem.

zebra.jpg

Szeretném, ha az emberek rájönnének a nevelés fontosságára. Ha nem csak hagynák a kutyát nőni, mint a füvet, ha utánajárnának annak, hogy mi is az igénye annak az élőlénynek, akit befogadnak.

Szeretném, ha rájönnének, hogy egy jól nevelt kutya tartása mennyivel stresszmentesebb, mert nem rángat végig a sétán, nem kell menekülni más kutyáktól, nem csak este lehet levinni, nem kell tőle félteni a lakást, a vendégeket, a szép ruhát.

Szeretném.

Te szeretnéd?

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr708413244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoOne 2016.03.05. 14:39:14

Teljes egészében egyetértek, csak az "agresszál" izét nem lehetne inkább az agresszív/erőszakos jelzőkkel, ill. az agresszíven/erőszakosan viselkedik formával használni? :)
<< Ha olvastad, nyugodtan töröld a megjegyzést.>>