Csakegyállat vagy szőrösgyermek?

2016. február 26. - Ebakadémia

blogkep.JPG

Röviden: Mindkettő.

A kutyák olyan régóta élnek köztünk, és olyan szoros kapcsolatban, hogy simán csak állatként gondolni rájuk, nem állja meg a helyét. De ennek ellenére, nem emberek. Kutyák. Más ösztönökkel, szabályokkal, kultúrával, kommunikációval, és motivációval, mint mi, így sajnos a szőrös gyerek sem fedi le a valóságot.

Szőrösgyerek, mert:

 • Az elmúlt kb. 100 000 év alatt, amióta lezajlott a háziasítása, a kutya olyan szokásokat vett fel, ami már kellően messzire taszította a hozzájuk legközelebb álló farkasoktól is.
 • Etológiai kísérletekben a kölyökkutya, a farkasokkal ellentétben, hamarabb választja az embert, mint fajtársait.
 • Értik a szemkontaktust. Az a fajta ósdi nézet, hogy ha a kutya a szemedbe néz, akkor végezni akar veled, már rég nem állja meg a helyét. A kutyák ennyi idő alatt felismerték a szemkontaktus lényegét. Kérnek/kommunikálnak vele. Értenek belőle. Ez nem egyenlő a fixírozással. Ahogy az emberek között is lehet „puha” vagy „agresszív” szemkontaktust fenntartani ez a kutyáknál is működik. Idegen embert/kutyát nem fixírozunk, mert még pofán csap/seggbe harap.
 • Igényli az ember társaságát. Napi 15 perc foglalkozás már kötődést képest kiváltani, hasonló hormonváltozás következik be bennünk a gazdájukkal való együttlét során, mint az embereknél, ha olyannal vannak, akikhez kötődnek.
 • Hozzánk vannak láncolva, a mi felelősségünk, hogy élelmet, vizet, fedelet biztosítsunk, de ezen kívül az is, hogy fizikai-szellemi elfoglaltságot és a kötődési igényüket is kielégítsük. Tőlünk, és nem a saját fajtársaitól függ és erre ő is rájött, és alkalmazkodott is.

Csakegyállat, mert:

 • Nem értenek az elmagyarázott dolgokból. Az ő nyelvükön kell hozzájuk szólni.
 • Akármennyire is szörnyűen hangzik, nem a dédelgetés az elsődleges igényük.
 • Ösztöneik vannak. Mindegyiknek. És van, amikor onnan reagálnak.
 • Szükségük van keretekre, szabályokra (jó, a gyerekeknek is), vagy ők alkotnak maguknak, a saját világuk szerint, ami szinte biztos, hogy nem illeszkedik a miénkbe.
 • Nem, és nem bírja felfogni, hogy valami erkölcsileg, vagy illemileg helyes-e. Nem érti, az elvont fogalmakat. („ Buksika ma nem ugrálhatsz rám, mert most estélyi van rajtam, ezt nyilván megérted”)
 • Nem értik az emberi beszédet. Most lehet, hogy csalódást okozok, de így van. Megérthetnek pár szó-tárgy-cselekedet kombinációt, de a beszédet akkor sem értik.
 • Nálunk sokkal jobban értenek helyette testbeszédből, hangsúlyból (a dicsérő hangsúllyal elmondott, „ejnye Bubuka, ezt nem szabad „éppen ezért nem nyertes taktika)

Kutatások:

http://kutyakutatas.blogspot.hu/2013/12/kutya-es-farkaskolykok-szocialis.html

http://www.origo.hu/tudomany/20150416-szemkontaktussal-vesznek-le-labunkrol-a-kutyak.html

http://kutyakutatas.blogspot.hu/2014/07/az-oxitocin-nem-csak-szulest-segiti.html

http://www.matud.iif.hu/06feb/05.html

http://www.eblap.hu/csanyiszekfoglalo.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr238421244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.