Mit tegyél, ha a nevelés ciki? 

2016. március 14. - Ebakadémia

Jó rendben, nem ciki. Kínos. Kínos, mert a másik falatkát akar adni Buksinak, kínos, mert felháborodnak, ha nem engeded oda Morzsit, pedig ő szereti a kutyákat, kínos, ha éppen gyakorolnátok és te szeretnéd befejezni, és nem örülsz a lelkes rajongótábornak, akik észrevettek téged és Bubut.

Próbálsz felelős kutyatartó lenni, de nem megy? Félsz, hogy megbántasz valakit, vagy nem szereted, hogy megszólnak?

Alapvetően elsőnek azt döntsd el, hogy mi a fontos? Gizi néni? Az ismeretlen nő a parkból? Lajos bácsi? Vagy te és a kutyád? Az, hogy megbízható legyen a kapcsolatotok és a szabályok a helyükön maradjanak?

Ha az első háromból bármelyik, akkor hagyd, hogy megsimogassák a parancsod ellenére, hagyd, hogy felrúgják a szabályaid, hiszen Gizi néni, Lajos bácsi és a nő a parkból így lesz boldog és mivel neked ez a fontos akkor ez ennyi is.

Ha mégis az utolsó kettő, akkor én a következőket tudom javasolni:

 

coyote.jpg

- Jön szembe Gizi néni, és te, mint felelős kutyatartó visszahívtad Buksit, nehogy Gizi néni megijedjen tőle, vagy Buksi ne dugja a néni sonkát tartalmazó kosarába az orrát, de félúton Gizi néni felkiált, hogy „De én nem félek tőle hadd simogassam meg” , te csak továbbra is hívd vissza Buksit, és mosolyogj kedvesen Gizi nénire.  Ha Buksi visszatért hozzád és szeretnél Gizi néni kedvére tenni, akkor egy mehetsz vezényszóval odaengeded hozzá. A káposzta is megmaradt (Gizi néni boldog) és a kecske is jóllakott (a szavad maradt hiteles a kutyád szemében). 

- Lajos bácsi nyújtja a finom sonkát Morzsikának. Te rászólsz Morzsikára, hogy ne fogadja el, minek következtében Lajos bácsi  szinte biztos, hogy megsértődik. Ilyenkor én több mindent szoktam tenni, attól függően, hogy milyen viszonyban vagyunk Lajos bácsival. Vagy elmondom neki, hogy ne haragudjon, de a kutya nem tesz különbséget közte és egy rossz szándékú ember között, és ha tőle elveheti, esetleg attól is el fogja, aki megmérgezné. Lajos bácsi pedig megérti. Ha Lajos bácsi mégsem értené meg, vagy nem vagytok ilyen viszonyban, akkor még mindig mondhatod, hogy elnézést, éppen gyomorfertőzése van (hát igen, ez hazugság, de így azért egy kicsi káposzta mégis megmarad, bár sajnos ilyenkor legközelebb játszhatod el újra, ami előbb utóbb feltűnő lesz, szóval, ha többször találkoztok Lajos bácsival, maradj az első megoldásnál). Ha Lajos bácsi teljesen ismeretlen, vagy bármilyen egyéb okból nem akarsz magyarázkodni, akkor egy kedves mosoly kíséretében te és Morzsika álljatok odébb.

Biztos rengeteg hasonló szituáció van még, de most maradjunk ennyinél. (Ha van példátok, kommentben nyugodtan írjátok meg.) Általánosságban azt tudom mondani, hogyha neked fontos, hogy a kutyád megbízható maradjon, hogy felelős kutyatartó lehess, akkor ragaszkodnod kell ahhoz, amit magatok elé tűztél (nem megyünk idegenekhez, nem fogadunk el ételt… bármi).

Lehet, hogy emiatt mások megsértődnek, igen, de ha igénylik, hogy elmagyarázd és te ezt érthetően megteszed, meg fogják érteni.

Ha pedig nem… akkor ez a történet innentől már nem rólad szól. Az, hogy te visszahívtad a kutyád/nem engedted, hogy megegye, nem azért történt, mert ő rossz, hanem mert a te kutyád, akiről te hozol döntéseket. Ha ezt nem fogadja el, vagy más történetet talál ki rá („hát igenis engedje ide, ha én megengedem, mit képzel”) arról te nem tehetsz.

Ebben a helyzetben, ahogy minden más szituációban, amikor a társadalmi elvárások és a nevelési elveid szembemennek, te két élőlényért vagy felelős.  A kutyádért és magadért. Senki másért.

Igen, utána el lehet mondani az okaidat Gizi néninek, mert lehet, hogy még senki nem mondta el neki. A nem kutyás emberek többsége ilyenkor nem akar rosszat. Egyszerűen csak nem kutyás emberek akik nem ismerik a kutyás emberek szabályait. Én sem tudnám, hogy egy hatalmas sétáltatott jegesmedvével mit szabad és mit nem.

Összefoglalva tedd amit a ti szabályrendszeretek előír, ha igénylik, mondd el a magyarázatot, légy megértő, de ha ennek ellenére csak sértődést keresnek, sétáljatok tovább.

 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Kép:  http://urbanhawks.blogs.com/.a/6a00d83451c30169e201310f383196970c-pi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr228476906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.