Kutyások és kutyátlanok

2016. március 31. - Ebakadémia

Az örök feszültség. Már az is furcsa, hogy ezt így különvesszük, és az is, hogy gond van a két tábor között. Valahogy olyat még nem tapasztaltam, hogy az aranyhalas és nem aranyhalas társadalom feszültségben él. Persze, értem én, halat a négy fal között tartunk, és viszonylag kevéssé zajos. Minden, amit más is észrevesz már feszültségforrás lehet.

Hogyan lehetne ezt elkerülni?

6d3dff05bfe1091f277dcb43ef38ce5d.jpg

Kutyások:

1. Első és legfontosabb: ami a kutyádból kijön, az egy szemetesbe kerüljön bele. A te felelősséged. Nem kényszerített senki a kutyatartásra, te választottad és ezzel ez is együtt jár. Ki nem mondott szabály, mint az, hogy fizetünk a boltban.

2. Nem mindenki szereti a kutyákat, és ezt jó lenne elfogadni. Az, hogy nem szereti a kutyát, vagy fél tőle, nem azt jelenti, hogy ellened áskálódik, vagy a kutyád ellen, és végképp nem azt, hogy rossz ember. Csak fél. Mindenki félhet valamitől, és érthető, hogy nem szeretne azzal a valamivel közelebbi kapcsolatba kerülni. Én a tűztől félek. Nem tudom elképzelni, hogy valaki egy nagy lángcsóvát sétáltatva azt mondja nekem, hogy „barátságos, csak meg akar nyaldosni” és én annak örülnék.

Engedd meg a többieknek, hogy féljenek a kutyádtól. Figyelj oda, és ha látod, hogy félrehúzódik, vagy fél, akkor hívd vissza a kutyádat magad mellé. A kutyádnak ettől nem lesz rosszabb, annak viszont biztos jobb lesz, akivel szemben ezt megtetted.

Ugyanez igaz arra, aki nem fél, csak nem szeretné most Buksi nyálát, szőrét a ruháján, vagy éppen kisgyerekkel van. A gyerekek hirtelen mozdulatokat tesznek, kismotorral közlekednek stb. Ha gyerekek jönnek szembe, hívd vissza a kutyát.

3. Kevesen szeretik hallgatni az egész nap a lakásban és a kertben ugató kutyát. Tudod melyik kutya ugat? Amelyik unatkozik/hisztizik vagy amelyik szeparációs szorongásban szenved, és hidd el, az első sokkal-sokkal gyakoribb mint a második. Ha unalomból ugat a kutyád tégy azért, hogy ne unatkozzon. Ismét hangsúlyozom, te vállaltál kutyát. Sétáltasd. Játssz vele. Neveld. Kérj segítséget.

4. Kevesen szeretik, ha azt látják, hogy nem tudod a kutyád kontrollálni. Ha felugrál idegenekre, ha megrohamozza a többi kutyát, ha alapvetően nincs kézben tartva. Ez bizalmatlanságot és félelmet szülhet. Egy jól kézben tartott, kontrollált kutyával és gazdával sokkal elnézőbbek (hidd el, igaz történet). Sétáltasd. Játssz vele. Neveld. Kérj segítséget.

full-length-people-outline-powerpoint-template_1.jpg

Kutyátlanok:

1. Kérlek, fogadjátok el, hogy vannak emberek akik kutyákat tartanak. Nem valami helyett, vagy valami mellett, nem ellenetek, hanem egyszerűen kutyákat tartanak. Mert szeretnének. Ahogy más muskátlit nevel, vagy Zsolnay porcelánt gyűjt.

2. A kutya nem csak vidéki birtokra való. A kutya városban is remekül elvan. Lakásban. Segít azoknak, akiknek nincs társuk (és az nem a mi dolgunk, hogy megkérdezzük miért nincs, vagy megmondjuk, hogyan kéne), segít az időseknek, segít a betegeknek, vagy egyszerűen csak van. A városban.

3. Ha félsz a kutyától, akkor ezt jelezd. Kérd meg a gazdit, hogy hívja vissza. Mondd hangosan, hogy félsz, amíg még olyan távolságban van a kutya, ami biztonságos neked. Támadó felhangra mindig támadás a válasz. Kérésre általában teljesítés. Nekünk is szokatlan, ha kérnek.

4. A kutya nem ember. Nem gondolkodik úgy, mint mi. Nem tud előzékeny lenni, nem figyel, és nem kerül ki. Így ha megáll egy előtted keresztben, az csak pont annyit jelent, hogy ő most megállt. Mivel kutya, és így nem gondol arra, hogy "hoppá nem zavarhatok meg senkit, szépen megyek az út szélén, mert én csak egy kutya vagyok". Pont azért ennyire gondtalan, mert kutya.

 

Jó esetben az, hogy valaki kutyát tart, pont annyira kéne, hogy érintsen mást, mintha aranyhalat tartana. De ezért, az aranyhallal ellentétben, tenni kell.

 

 https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Képek:

https://hu.pinterest.com/pin/212443307396376936/

http://www.presentationmagazine.com/full-length-people-outline-1404.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr758548308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.31. 16:33:36

Beszélgettem ma egy kicsit egy kutyás hölggyel. Pár hónapja kellett elaltatni a korábbi kutyájukat (egy öreg csivava volt, hiányoltam is, hogy nem ugat meg senki, mikor elmegyek a házuk előtt). Most egy új kutya volt a kertben, nyakán gallérral. A gazdi épp sövényt nyírt, megkérdeztem, szabad-e haverkodni a kutyussal, mert amilyen hülye vagyok, nem tudok úgy elmenni egy kutya mellett, hogy ne próbáljak összeismerkedni vele. Beszélgetni kezdtünk és mondta, hogy egy váci menhelyről hozta el az új kutyát, mert... "Lehet kutya nélkül élni, de minek?" :)
Kíváncsi vagyok, hogy boldogul vele, mert még igencsak tombol a kutyában a tesztoszteron (gallér=nemrég ivartalanították és még nem gyógyult be)

élhetetlen 2016.04.01. 15:39:42

4 pont a kutyásoknak, négy pont a kutyátlanoknak. Azért a kutyásoknak több kellene. Balatonarácson volt egy szobám, egy négy szintes épületben, és ilyen épületből több volt egymás mellett, végig a patak partján. A lépcsőházunkban volt egy kis közért. Minden reggel nyitáskor (7-kor) megjelent egy öregasszony a kutyájával, kikötötte egy fához, és amíg vásárolt, a kutya végig ugatott, több száz embert felverve legédesebb álmából. Ha kimásztam az ágyból, és kinéztem, azt láttam, hogy szétesett fejek tömege lóg ki az erkélyekről. Ebben az állapotban az ember nem megy le három emeletet, hogy megbeszélje a dolgot, a boltos azt mondta, hogy ő nem tud semmit tenni, így ez ment egész nyáron. Semmi bajom a kutyákkal, nekem ugyan nincs, de járnak hozzám vendégségbe, de azt az öregasszonyt nagyon utáltam.

élhetetlen 2016.04.01. 17:01:30

@Ebakadémia: Ebben igazad van, csak azt nem látom, hogy ilyen szituban mi a megoldás. Az öregasszony éppen szórakoztatta, sétáltatta a kutyáját, a kutyájával törődött, csak az embertársaival nem. Egy ilyen embernek kevés az, hogy kérj segítséget, mert nem fog, mert neki semmi problémája nincs. Tudod, én, ennyi idős koromra már ott tartok, hogy egészen durva dolgok jutnak az eszembe. Pl. egy kocsi vezetéséhez jogosítvány kell, de gyereket nevelhet akármilyen agyament, és bárki tarthat kutyát. Néha felmerül bennem, hogy mindkét esetben szóba jöhetne valami pszichológiai felmérés a viszony megkezdése előtt. (Nem akarlak terhelni, de ha belenézel a blogomba, a kutyátlanul-nál láthatod, hogy tényleg szeretem őket, tehát nem kutyaellenes vagyok, de vannak gondok a kezelhetetlen emberekkel, és csak ez indított a komment megírására).

Ebakadémia 2016.04.02. 12:01:16

@élhetetlen: Nem terhelsz. :)
Nagyon szívesen elmondom, hogy én mit gondolok erről, bár az én válaszom már benne volt az első kommentedben :)

A néni részéről: Azt most nem írom le, neki mit mondanék, mert nem ismerem a helyzetet. Az, hogy ugat a közért előtt, lehet hiszti, lehet aggódás és mindkettőt máshogy kellene kezelni.

Az emberek részéről: Pontosan azt lehet tenni, amit írtál. Szólni. Értem, hogy senkinek nincs kedve lemenni ilyenkor, de ha nem szól senki (és nevezzük inkább kérésnek, mert semmiképpen nem a "hallgattassa el a dögjét" típusú kommunikációról beszélek) akkor biztos nem történik semmi. Lehet akkor sem, ha szólsz, de akkor legalább tettél valamit magadért.

Sőt mondok pár lehetőséget, hogy miért nem biztos, hogy a néni tette mögött gonosz nemtörődömség volt:
-Lehet, hogy már nem hallott jól és ő nem is hallotta, hogy ugat a kutyája (ilyenre is van példa)
-Ő és az egész családja mindig reggel hatkor keltek, neki a hét óra már bőven napközbeni időpontnak számít, és emiatt nem is gondol arra, hogy ezzel ébreszt (persze a napközben ugató kutya sem jobb)
-Azt gondolja minden kutya ugat, ez az élet rendje.

Nagyon sok olyan egyéb megoldás lehet egy történet mögött, amire elsőre nem is gondolnánk. Szoktam tartani erről embereknek tréninget, és ezen mindig nagyon meglepődnek, hogy egyszerű dolgok is, egymást jól ismerő emberek számára is, teljesen mást jelentenek.

És persze fennáll annak a lehetősége, hogy vállat von a néni, mert mindenről tud, csak nem érdekli. Ez a néni akkor pedig nem a kutyája miatt okoz gondot megint csak, hanem ilyen a hozzáállása.

A felelősebb kutyatartás szerintem is kiemelten fontos kellene, hogy legyen.