Család vagy Falka?

2016. április 24. - Ebakadémia

Aki kutyát tart, az akkor falkában él?

Szerintem nem.
A kutyáknak kell vezető, ahogy a gyereknek szüksége van a szüleire, ahogy egy expedicíónak kell a irányító, ahogy a munkahelyen kell egy főnök. 
Szükségük van iránymutatásra, támogatásra, keretekre, de ezeket, jó esetben, egyik fentimodellben sem az úgynevezett falkaszabályokkal érjük el. Legalábbis én igen mérges lennék a főnökömre, ha csak úgy megráncigálna, vagy ehhez hasonló módokon fejezné ki a fölényét. És szülőként sem ez a megoldás jutna eszembe.

A kutyáknak is csak  - már amennyire ez csak - egy jó vezetőre van szüksége. Aki kijelöli az utat, elmagyarázza a szabályokat, megvan a képessége, hogy elirányítsa a kutyát a bizonytalan helyzetekben, és alapvetően egy nyugodt, támogató, de határozott szerepet képvisel.

De azt tényleg képviseli is.

Azaz nincs olyan, hogy a kutya rendezze le a helyzetet, nincs olyan, hogy "Jujj most nem tudom, mit kell tennem, mindegy...", hanem igenis legyen a gazda kompetens, határozott vezető.


És igen, lehet, hogy ehhez nem árt olvasni a kutyákról, vagy beszélgetni más kutyásokkal (hangsúlyozom, hogy olyanokkal, akiknek a kutyája úgy viselkedik, ahogy szeretném, ha az enyém viselkedne), és ezzel nincs semmi baj. A világon nagyon kevés a született vezető (és még kevesebb az, aki nem csak annak hiszi magát), de sok mindent meg lehet tanulni, és ez egy nagyon jó hír.

A kutyák, ahogy már említettem, az évezredek alatt hozzánk csiszolódtak. Sok etológiai kutatás is van már arra, hogy bizonyos helyzetekben teljesen máshogy, emberközpontúbban viselkednek, mint a farkasok. Éppen ezért azt mondani, hogy ő az én falkámba tartozik, pont annyira nem jogos, mintha a hörcsögömet, vagy a férjemet tartanám falkatagnak.

Viszont vezetőnek, annak „sajnos” lenned kell, akár tetszik, akár nem. Különben a kutyatartás minden negatívumát meg fogod tapasztalni, a pozitívumok nélkül. De ahogyan az embereknél is van főnökösködő-zsarnokoskodó, valamint irányt mutató, támogató főnök, úgy a kutyáknál sem az a legjobb vezér, aki a leghangosabb és a legerőszakosabb.

leader.png

Milyen szerintem egy jó vezető?

  • Tisztában van azokkal a szabályokkal/keretekkel, amelyek számára és a családja/környezete számára fontosak. És mindent megtesz, hogy ezeket a kutyának (annak saját nyelvén) megmutassa.

  • Felelősséget vállal a kutyájáért. Felszedi a kutyapiszkot, oltatja, ápolja a szőrzetét, neveli, szocializálja

  • Séták során ő figyeli a helyzetet. Nem a kutya kell, hogy kiszúrja a dolgokat először, ez a főnök dolga. Monitorozni, reagálni. Szintén emberi példa: a főnök olvassa az üzleti híreket és ő hoz azok alapján döntést, nem a beosztott.

  • Kapcsolatot épít. Csak azt tudod követni igazán, akivel van kötődésed. Kutyáknál ez szerencsére egyszerű. Ahhoz kötődnek, aki foglalkozik velük, aki biztonságot nyújt.


Azt gondolom, hogy az a jó viszony, ahol a kutyának marad egyénisége, de tisztában van a szabályokkal. A nagyon szigorúan vett falkavezérség szinte az egyéniség ellen van, a családi kötelékek pedig általában a szabályokat lazítják túlságosan.

Ne legyél falkavezér!

Ne legyél anyukája/apukája a kutyádnak!

Légy a vezetője!

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr688643654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.24. 10:05:18

Cesar Millan (így kell írni?) terjeszti, hogy falkavezér legyél... ;)

Ebakadémia 2016.04.24. 10:39:32

@Hóhér az utolsó barátod: Sok mindenben nem egyezik a véleményem vele :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.24. 11:38:16

@Ebakadémia: ezzel nem vagy egyedül. Vannak tippjei, amik bejöttek, de... szóval megértem, hogy ő a kutyákkal él, de én nem tudnám elképzelni, hogy egy kutya engem is kutyának tekintsen... :)
Főleg azért, mert a kutyák is rendelkeznek akkora intelligenciával, hogy tudják, nem egy faj vagyunk. :))