A behívásról (1. rész)

2016. április 28. - Ebakadémia

 „Ó, Fifike nagyon rendes, csak akkor nem jön vissza, ha macskát lát, ha gyereket, ha madarat, ha botot, ha…”

Van egy rossz hírem. Ha a mindennapi séta során vannak kivételek (az erősödő ingerkörnyezet kihívásairól ITT már írtam) akkor nem behívható. Márpedig a behívhatóság az egyik legfontosabb dolog, amit tudnia kell a kutyádnak. Ha másra nem is, erre gyúrj rá.

Segítek, hogy hogyan tedd:

cc587b96be419cc6874caa31972d6b2a.jpg

 

  • Fejlessz ki egy lelkes, kedves hangot. Olyat, amilyet a rajzfilmfigurák használnak. Nyugodtan gyakorolj a lakásban, mikor egyedül vagy, hogy ne érezd magad idétlenül eleinte. És ha idétlenül is érzed magad, hidd el, az emberek nagyjából 3 másodpercig törődnek azzal, hogy milyen fura a hangod, a kutyáddal meg 15-20 évig élsz együtt. A kifejlesztett hang lesz az, amit eleinte a behíváshoz használsz, hogy felkeltsd a kutya figyelmét.

 

  • Kezdd a lakásban: mindent, de mindent a lakásban kezdj először. Az uncsi, megszokott lakásban. Akkor is ezt javaslom, ha lakásban eddig is általában odament, mivel így tudod felépíteni az új, tökéletesebb behívást. Eleinte csinálj oktatós időpontokat, azaz naponta mondjuk három alkalommal, 3-5-ször egymás után hívd be magadhoz a kutyát. Első lépésként szerelkezz fel jutalommal (jutalomfalat, játék) majd állj meg tőle messzebb, és a csodás új hangodon hívd magadhoz (Név+ parancsszó) Amikor odamegy akkor megdicséred (jutalomfalat, vagy simi, vagy rövid játék), majd odébb szaladsz, és megint hívod. Ha esetleg lakásban sem jön oda hozzád, akkor jön a turbó lelkes fokozat. Szaladj el a másik irányban a lakásban, miközben hívod, vagy akár csipogtatod a játékát. Ha odament: dicséret. Figyelj oda, hogy már ilyenkor se "rádiózz", azaz nincs ezerszer „gyeregyeregyeregyeregyere”.

 

  • Pórázos séta közben: igen, pórázon is lehet gyakorolni a behívást, hiszen olyankor is van, hogy eltávolodik a kutya. Nyugodtan használd a fenti módszert (kicsit visszafogottabban is elég, hiszen maximum egy méterre van tőled a kutya). Hívod, jutalmazod, mentek tovább. (Érdemes már ilyenkor a jutalmazás után használni a „mehetsz” vezényszót is. Szokja meg a kutya, hogy nem az van, hogy bekapom a falatot és rohanok tovább.) Ha hívásra mégsem jönne oda még pórázon se, akkor ugyanúgy el lehet szaladni csipogó hang kíséretében, mint ahogy a lakásban, mikor nem jön oda.

 

  • Egy idő után a lakásban hagyd el ezt a tömbösített gyakorlatot, azaz egy idő után nem kell mindennap 3-5 behívós alkalmat csinálni, de érdemes mindig, mindennap magadhoz hívni és legalább egy simogatással jutalmazni. Ne csak akkor legyen a kutya a közeledben, ha ő akarja.

 

  • Keress egy kutyafuttatót. Engedd el pórázról és ugyanúgy csinálj mindent, mint otthon. (Érdemes előtte hagyni egy kis időt, hogy körbeszaglássza a futtatót. Így nem szúrsz ki magaddal, hogy egy olyan kutyával akarsz foglalkozni, aki másra van rápörögve.) Ahogy a jutalmazásos cikkben (ITT) írtam, ide azért már erősebb jutalmat találj ki, mint a lakásra.

 
A következő tennivalókat egy másik cikkben mondom el, mert ott már összetettebb lépések lesznek.

Amit viszont még itt kiemelnék:

Soha ne hozd magad vesztes helyzetbe az elején! Ha esélyed sincs, hogy a kutya behívható legyen (mert mondjuk játszik, vagy üdvözli gazdi2-t), akkor ne is hívd. Alakítsd úgy a körülményeket, hogy jobb pozícióba kerülj. De minden egyes behívást, amikor nem tudtad behívni (kutyanyelvre lefordítva: amikor nem kellett engedelmeskedni) a kutya megjegyzi. Ne játssz önmagad ellen.

Sok sikert!


Kapcsolódó írások:


Egy kutyás történet, sok tanulság (1. rész)

Izgalmasság és tekintély 

Mi a jó és mi a rossz?

 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Kép innen:

https://hu.pinterest.com/pin/535858055634339790/

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr448647094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.