Sétáltass okosan!

2016. május 02. - Ebakadémia

Figyelj oda...

Mármint a kutyádra.

Amikor sétáltatsz.

Illetve akkor is...

man-walking-dog.jpg

Rengeteg olyan gazdit látok, akik úgy jönnek le kutyát sétáltatni, hogy fülükön a mobiltelefon, majd megteszik a szokásos egy parkkört, szigorúan azonos irányba, szigorúan azonos ösvényen (mert úristen mi lenne, ha idegen helyre vetődnének, új szagokkal, ingerekkel, horribile dictu), a kör végeztével a telefon még mindig a fülükön, majd visszamennek a lakásba. De jót foglalkoztak a kutyával, igaz?

Akit amúgy is könnyű volt korrigálni a "gigantikus" túra alatt, mert ha véletlenül nem a megfelelő ütemben ment, vagy lemaradt volna valamit megszagolni, akkor csak meg kellett rántani a pórázt, így még szerencsére ezekben az esetekben sem kellett a kutyához szólni. 

Amikor kutyát sétáltatsz, a figyelmed nagy részének folyamatosan a kutyán kellene lennie. Ahogy a gyerekeden. Ugyanis a kutyának is hasonló veszélyérzete van, mint egy gyereknek (nulla) és hasonló felelősséggel tartozol érte, mert nem gondoskodik magáról. (Legalábbis jó esetben.)

Nekem séta közben mindig van fél szemem, amit a kutyán tartok, a másik szememmel meg a környezetet figyelem, hogy egy macskát, másik kutyát, idős nénit, gyereket, félős embert én vegyek észre először és én döntsek a helyzetről. Hiszen én vagyok az ember/vezető, nem?

Persze ennél sokkal könnyebb lenne, ha hagynánk, hogy a kutyánk szabadon kavarogjon erre-arra, mint a szénabála a westernfilmekben, aztán mikor valaki jelzi, hogy fél tőle, akkor meg üvöltenénk egyet, mert hiszen a mi kutyánk cuki, vegyék már észre. Ugye, hogy ez sokkal egyszerűbb lenne? Valahogy mégsem tetszik.

Így hát van egy rossz hírem. Amikor kutyát sétáltatsz, akkor kutyát kéne sétáltatni. Ez nem azt jelenti, hogy nem beszélgethetsz, nem fagyizhatsz, nem gyönyörködhetsz a napsütésben, nem hallgathatsz zenét, mert de, erre van a másik fél szemed, amit nem a kutyán tartasz. A kutya nem egy szatyor, ami veled sétál. Ha teljesen gondtalan sétára vágysz, menj egyedül, vagy...  várjunk csak: elképesztő ötletem támadt... nevelj!

Minél neveltebb a kutyád, minél több szituációval találkozott már, amelynél bemutattad, hogy te milyen viselkedést vársz tőle (erről már ITT írtam), minél jobban odafigyel rád, annál könnyebb lesz a séta, mert elég egy szó, hogy a távol lévő kutyát is le tudd fektetni, hogy gondtalanul elmehessen mellette például egy bringás vagy egy babakocsis.

Ellenben még a legjólneveltebb kutya esetén sem az a séta, hogy a belső hangyákat számolja az ember, mert a külső tényezőkre kell és illik figyelni. Autók, gyerekek, babakocsik, biciklisták mind olyanok, amelyekre reagálni kell. Neked, és nem a kutyának.

Persze ez mind szép és jó, a szabadon lévő kutyára tényleg figyelni is kell, de ez mind kiküszöbölhető azzal, ha pórázon van - gondolják sokan. Ha pórázon van, akkor úgysem kell figyelni, két légy egy csapásra. Hát rossz hírem van, ez így nem igaz. A póráz tekeredik, pláne a flexi, amelynek én pont nem vagyok nagy ellensége. Úgy vagyok vele, mint minden mással: értő kezekben teljesen rendben van, csak nem mindig van értő kézben. És nem értő kézben veszélyes (úttestre rohanás, kirántás, bőrlenyúzás). De nem értő kézben majdnem minden az lenne.

Én akkor is figyelek a kutyára, ha az pórázon van, és nem a pórázzal korrigálok, nem azzal jelzem az irányt, hanem kommunikálok az ebbel. Igen, elképesztően hangozhat, de pórázon is értik a következőket (persze csak ha amúgy is értik): állj, gyere ide, nem arra, stb. Szóval tényleg nem muszáj azt a jó kis pórázt koptatni, a szánk úgyis strapabíróbb.

Szóval, a rossz hírem továbbra is az, hogy a póráz sem mentesít a figyelem alól. Az igaz, hogy annyi különbség talán van, hogy elég, ha csak 65%-ban figyelsz a 80% helyett, hiszen hősiesen kiküszöbölted, hogy elmenjen távolra a kutya, de ettől még a kutya ott van melletted. A pórázon is egy érző, lélegző, szociális lény van melletted.

Abba meg bele se megyek, hogy minek van kutyája azoknak, akik nem élvezik, hogy ott van velük?

Kérlek, ha van egy kutyád, akiért felelősséget vállaltál, akkor tégy meg mindent, hogy a séta mindkettőtöknek öröm legyen. Neki is, és neked is. Hidd el, ez nem reménytelen vállalkozás. Csak odafigyelés kell hozzá. És törődés, de hát szereted azt a kutyát, igaz? Azért vetted/mentetted/fogadtad be.

Kapcsolódó cikkek:

Mi a jó és mi a rossz?

Kutyások és kutyátlanok

 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Kép innen:

http://www.myteadrop.com/recent-steepings/tea-and-furry-company/

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr998644834