Kutyás jogosítvány

2016. május 06. - Ebakadémia

Annyira szeretném, ha kiállhatnék emellé az ügy mellé itthon.  Ha elindulna egy ilyen folyamat. Három vagy akár négy vállszélességet is bele tudnék tenni simán.

Miről is van szó?

  • Olyan, szakemberek által kidolgozott vizsgáról vagy vizsgafolyamatról, amelynek során a gazdák számot adhatnának arról, hogy mennyire képesek a saját kutyájuk igazi vezetői lenni. Mennyire képesek kontroll alatt tartani a kutyát, mennyire felelős gazdák.
  • Vagy ha még vadabbat álmodunk, akkor mindezt megelőzi egy olyan vizsga, amelyet már a kutyatartás előtt le kellene tenni, azaz a vásárlást/befogadást megelőzően a leendő gazdik némi elméleti tudásról adnak számot. (Hasonló van Németországban és Svájcban, ha jól tudom).

 

Én ennek a magyarországi lehetőségéről először 2013 környékén hallottam, amikor módosítani akarták a szabálysértési törvény kutyázásra vonatkozó részét.

Azonnal és teljesen felcsigázott, már láttam magam előtt, hogy végre nem csak úgy egyszerűen tiltani fognak mindent, mert úgy könnyebb, hanem feltételhez kötött jogok és kedvezmények világát fogjuk megélni kutyásként is.

Pont úgy, ahogyan az autóvezetést is csak annak engedik, akinek van jogosítványa, ahogy tanár is csak képzés után lehetsz, a kutyázásnak is hirtelen egy új útja nyílna. Ahol a felelős gazdák tömött sorban állnának, hogy bebizonyítsák, ők szeretnék azokat a jogokat és ezért hajlandóak tenni is.

Hiszen nagy általánosságban nem a kutyával van "baj", hanem a következményekkel (ürülék, félelem, agresszió más kutyákkal, figyelmetlenség).

dog-obedience-training.jpg

Az én képzeletemben így néz ki a kutyás vizsga:

  • Azok, akik leteszik ezeket a vizsgákat, a vizsgák nehézségtől függően kaphatnának jogokat/engedményeket.
  • A vizsgával járhatna valamilyen megkülönböztető jelzés, amely mindenki számára egyértelművé teszi, hogy ez a kutya vizsgázott.
  • Ez a jelzés, valamint a vizsgázott kutyák ténylegesen megfelelő reagálása csökkentené a kutyás-kutyátlan társadalom közötti feszültséget, mivel annak nagy része abból fakad, hogy nem tudhatod, a szembejövő kutya milyen, mennyire van kézben, a gazda mennyire figyel. Innentől már tudhatnád.
  • A vizsga adott kutya-gazda párosra szólna. Nem a kutyára. Azaz Kovács bácsinak és Kovács néninek is le kell tennie a vizsgát, ha mindketten Buksival foglalkoznak.
  • A vizsga sok mindent tartalmazna: engedelmességet, kontrollt, de akár még empátiát és figyelmet is (pl. behívja-e a gazdi a kutyát ha látja, hogy más fél tőle).

 

Tényleg azt gondolom, hogy ez lesz az egyetlen járható út. Ugyanis nem lesz kevesebb kutya a városokban, sőt gyanítom, éppen ellenkezőleg, így a konfliktusok sem fognak megoldódni maguktól. Hiszen ha mindent úgy csinálunk, mint eddig, az ugyanazt az eredményt fogja hozni, mint eddig. És ezzel egyik fél sem elégedett.


És itt igenis azoknak kell az elsőt lépniük, akik kutyát tartanak. Felelősséget vállalni, vizsgázni, megmutatni, hogy máshogy is lehet.

Természetesen mindez nem kötelező, semmi sem az. Jogosítványt szerezni sem kötelező, csak akkor elfogadod, hogy nem ülsz kormány mögé és nem vezetsz. Kutyás jogosítványt sem kötelező szerezni, csak akkor el kell fogadni, hogy így a tiltások lesznek érvényben Rád és Bubura.


Tudom, hogy nehéz ezt megszervezni, tudom, hogy számos és több területről származó szakember kellene hozzá. Tudom, hogy rengeteg időt, rengeteg kérdést jelent mindez. Azt is tudom, hogy a kutya állat és semmilyen vizsgával sem lehet benne soha, de sohasem megbízni (ja nem, ezt mégsem tudom), de általában minden változás nehézségekkel kezdődött.


Én szeretnék vizsgázni.

Szeretnék mást is látni, mint tiltásokat.

Szeretnék esélyt kapni.

És te?

 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Kép innen:

http://www.doginstructor.com/obedience-training-for-dogs/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr368688384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.06. 08:08:14

TL;DR - bocs, ez a téma szvsz egyenlő a jogosítványt a bicikliseknek! mozgalom hülyeségével.
Miért kellene jogosítványhoz kötni a kutyatartást, ha gyereke bárkinek lehet?

Ebakadémia 2016.05.06. 08:35:42

Én nem azt mondtam, hogy legyen kötelező, hanem, hogy igenis jó lenne ha lenne egy lehetőség annak, aki akarja, és azoknak járjanak jogok/előnyök/korlátozás szabadságok.
A kutyatartás okoz problémákat, feszültségeket, és azokat kezelni kell/lehet. És ez az a módszer, szerintem, amivel mindenki jól jár. A kutyátlan társadalom, és azok a kutyások is akik energiát tesznek bele.
Az összes többi összehasonlítás meg egyrészt nem tartozik ide, másrészt nem párhuzam :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.06. 08:47:34

@Ebakadémia: nézz körül a neten! Kutyások vs nem kutyások, biciklisek vs bicikli ellenesek ugyanaz megy állandóan, mindenhol. Szóval nem volt véletlen a hasonlat.

Erika Kispéter 2016.05.07. 22:59:33

Szerintem az ötlet nem hülyeség, a fő fenntartásom az, hogy jó eséllyel egy iszonyú bürokratikus cucc lenne a végeredmény, akkreditált tanfolyamokkal, pénzért megvehető vizsgákkal, és kutyát alig-alig látott "szakértőkkel". Ez negatív hozzáállás, tudom, és kívánom, hogy ne legyen igazam.

Ebakadémia 2016.05.09. 11:31:32

@Erika Kispéter: Nem mondom, hogy én nem félek a rossz lehetőségektől, de én is így vagyok vele, hogy ne legyen igazunk. Meg lehet ezt jól csinálni, ha akarnák...:)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.13. 11:06:29

Hm. Érintőlegesen kapcsolódik: ötven körüli, vékony testalkatú nő biciklin. Mellette egy sötét folt villan fel egy pillanatra, majd eltűnik egy autó mögött. Nő leszáll a bicikliről és kiabál, hogy "gyereidegyereidenagyeremáridegyeregyeregyere...". Én már távolodok, de csak lesek hátrafelé, hogy micsoda vadállat lehet... aztán egy pillanatra megállt bennem az ütő. Egy hatalmas, az általam ismertnél jóval nagyobb staffordshire kan bukkant fel az autó mögül és indult utánam. Semmi vidámságot, játekosságot nem láttam rajta. Csaj meg csak áll a bicikli mellett és kiabál. Szerencsére a kutya úgy döntött, hogy elég messze vagyok, visszafordult.
Na ott elgondolkodtam, hogy lassan mégis időszerű lenne valami szabályozás, mert most kizárólag a kutyán és egy picit rajtam múlt, hogy nem történt semmi. A "gazda" max nézhette volna, hogy mi történik.

Beer Monster 2016.05.21. 21:33:42

A kutyák érdekét is szolgálná, hogyha megfelelő empátiával és némi szakértelemmel foglalkoznának velük a gazdáik, főleg az úgynevezett "gazdik", mint a tehetetlen hölgy a fenti példákban. A gazdájával nem törődő, engedetlen kutya nem is igazán kutya, hiszen vadon van nevelve, nem tanul az ebmertől.