Kvíz Kedd 1

2016. május 10. - Ebakadémia

Bukfenc odamegy hozzád, és megbök/öledbe teszi a fejét,  vagy egyéb módon kifejezi, hogy simogatást/játékot szeretne. Mit teszel?

A. Megsimogatom/játszom vele, hiszen így javul kettőnk között a kommunikáció és fontos, hogy biztonságban érezze magát otthon.

B. Nem simogatom meg/nem játszom vele minden alkalommal.

 

dog_quiz_pic.jpg

 


Helyes válasz:

B.

Miért?

Képzeld el a következő szituációt. A munkahelyeden odamész a főnöködhöz, megbököd a vállát, mire ad egy tízezrest. Legközelebb megint odamész, megbököd a vállát, újabb tízezres. És ez minden egyes alkalommal így megy. Majd egyik nap a főnököd odamegy hozzád, amikor éppen valami mással foglalkozol, és megkér, hogy végezz el egy feladatot, ad neked érte egy tízezrest. Mennyi az esélye annak, hogy azért a tízezresért, amit amúgy is bármikor megkaphatsz, amikor csak akarsz, otthagyod, amivel épp foglalkozol és dolgozni kezdesz?

Na, hasonló a helyzet a kutyáknál is. Ha mindig mindent megkap, mégpedig bármikor, amikor szeretné, akkor csökkented az esélyét annak, hogy az legyen a fontos számára, amit te szeretnél. Ha viszont nem kapja meg mindig azt, amit akar, akkor értékesebbnek ítéli a figyelmed majd akkor, amikor te kérnél valamit tőle: feladatot, behívást. (Fordítsd csak vissza a munkahelyi szituációra: ha nem jön az a tízezres magától, akkor nagyobb az esélye, hogy tízezer forint külön juttatásért elvállalsz egy pluszmunkát.)

Lehet, hogy ez elsőre keménynek hangzik, de nem azt mondom, hogy sose simogasd, sose játssz vele, ha ő akar (azt amúgy sem lehet megtenni, ehhez ők túl cukik, ráadásul fontos, hogy legyen köztetek bizalom és kötődés), csak azt, hogy ne minden esetben. Hagyd meg a társaságod értékességét, a simogatás, és a játék jutalomértékét.

Ha mindig akkor simogatod meg és akkor játszol vele amikor ő akarja inkább leszel kiszolgáló személyzet, mint vezető.

 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Képek innen:

http://www.historyextra.com/quiz/history-quiz-%E2%80%93-dog-biography

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr48698214