Kvíz Kedd 2

2016. május 17. - Ebakadémia

Ha egyszer elkezdem jutalmazni a kutyát, akkor onnantól mindig kell nálam lennie valamilyen jutalomfalatnak?

A. Nem.

B. Igen, hiszen a kutya a kajáért dolgozik, és ha nem lesz nálam jutalomfalat, akkor nem fog engedelmeskedni.

 dog_quiz_pic.jpg

 

 

Helyes válasz:

A.

Miért?

A jutalmazás nagyon fontos lépése egy tanítási folyamat felépítésének. Jutalmazol, amikor magyarázol, jutalmazol, amikor hangjelet/kézjelet adsz hozzá/veszel ki. Jutalmazol, amikor már érti a feladatot és elkezded azt kérni tőle. Jutalmazol, ha új helyen kéred a megszokott feladatokat.

DE…

Amikor már a kutya stabilan tudja (egy adott helyen/körülmények között), akkor a jutalmazást szépen lassan el lehet hagyni, lottószerűvé (az időnkénti nyeremény lehetősége fenntartja a játékkedvet) tenni. Ezt már többször említettem már és akkor most kifejtem kicsit bővebben is.

Amikor már a kutya biztosan tudja az adott feladatot, akkor egyszer csak váratlanul kéred tőle, majd mikor megteszi, megdicséred, de nincs falat. Aztán kicsit később újra kéred az adott feladatot, megcsinálja, és akkor kap falatot. Legközelebb megint kapja a falatot, aztán kétszer nem, aztán igen, aztán újra igen és négyszer nem.
(A fenti mintázat csak példa. A lényeg, hogy ne egy adott séma szerint jutalmazd, azaz mindig kétszer igen - kétszer nem, hanem változó módon, de egyre csökkentett mértékben).

Azaz nem, nem kell, hogy mindig legyen nálad falat. De az sosem árt, ha lesznek olyan séták, együttlétek, amikor van nálad, és amikor jutalmazol. Ezzel fenntartod a kutyában azt a hozzáállást, hogy „bármikor nyerhetek, ezért mindig lelkes leszek”. És érdemes ezt is rafináltan csinálni. Ha csak akkor van nálad jutalomfalat, ha felcsatolod a kis adagolódat, nagyon gyorsan észreveszed majd, hogy furcsa mód valahogy jobban figyel a kutya akkor, amikor rajtad van a szütyő, mint amikor nincs.

És ez mindenre igaz. Ha stabil az ültetés, akkor elég csak nagyon ritkán adni. Ha stabil a behívás, elég csak néha jutalmazni. Ha stabil a fejen pörgés annak a jutalmazását is lehet csökkentetni. Azaz akár a leghétköznapibb, akár a legrafináltabb dologról van szó: amíg tanítom, folyamatos jutalmazás, amikor stabil és már elvárásba megy át, akkor csökkentem a jutalmazást. (De még egyszer: a teljes, örök életre elhagyást nem javaslom. Jó az, ha néha meglepetésként éri a kutyát egy-egy jutalomfalat.) És ez most kimondottan a jutalomfalat/labda vonal. Egy-egy simogatás, jó szó nyugodtan mehet mindig.

  

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Képek innen:

http://www.historyextra.com/quiz/history-quiz-%E2%80%93-dog-biography

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr228707390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.