Behívásról (2. rész)  

2016. május 20. - Ebakadémia

 Mielőtt tovább mennék a behívás tanításában, szeretnék néhány fontos alapelvet átvenni.

letoltes.jpg

Behívás mindig kedves hangon: Ez az egyik fő szabály. Azért van erre szükség, mert fontos, hogy behíváskor a kutyának te egy pozitív dolog légy, amihez szívesen megy oda, és ahol jó dolgok érik. Hiszen sokszor egy játékot, vagy egy finom illatot kell otthagynia miattad. Nincs semmi baj akkor sem, ha néha mérges, vagy ijedt vagy, és kiabálva sikerül egy-egy behívás, de törekedj arra, hogy általában kedves hangod legyen.

Kezdd a nevével: Érdemes a behívást a nevével kezdeni. Erre azért van szükség, mert a kutyákat séta közben rengeteg emberi beszéd veszi körbe, amit folyamatosan szűrniük kell, hogy nekik szól-e vagy sem. Ha a nevével kezded, akkor tudsz neki abban segíteni, hogy biztosan eljusson hozzá az információ. Különösen hasznos ez akkor, ha éppen társaságban sétáltok, azaz te séta közben egy másik emberhez is beszélsz. Ilyenkor még az a segítség sincs meg a kutyádnak, hogy a te hangodra kell figyelni, hiszen az esetek 80%-ban nem hozzá szólsz. A neve használatával magadra tudod vonni a figyelmét.

Behívás után sosem szidjuk le a kutyát: Ha behívtad és ő bejött, akkor nincs szidás. Nincs. Soha. Akkor sem, ha ezredszeri hívásra jött oda, akkor sem, ha éppen falatozásból hívtad ki. Ha a behívás mellett maradtál, akkor amikor bejön, dicsérni kell.
Hiába zabált fel előtte éppen valamit, a behíváskor a behívás parancsot teljesítette, azt a feladatot elvégezte.
Ha te ilyenkor leszidod a kajálásért, azt nem fogja megérteni. Helyette annyi fog átmenni neki, hogy: "hívtak, jöttem, letoltak. Frászt megyek legközelebb".

Ilyen esetekben inkább ne a behívást használd (erről majd írni fogok még), ha viszont behívtad, akkor örülnöd kell. Ez is ütközhet eleinte akadályba a részedről, mert sokszor nehéz letenni a rossz cselekedet miatti dühöt és átváltani. De szükséges. Ha a behívás után szidás jön, akkor azzal a behívásodat gyengíted, pedig annak az egyik legerősebb eszközödnek kéne lennie.
Ha már behívtad, akkor engedd el az előző problémát.
Nagyon sokszor látom/hallom a következőt:

- Buksi! Mit csinálsz?? Gyere ide!! Gyere ide azonnal!!
(Buksi odamegy.)
- Mit műveltél??? Rossz kutya!!

Na, pontosan ez az, amit kerüljünk.

Ha egy behívás elkezdődött, fejeződjön is be: Ha egyszer kimondtad, hogy gyere ide, akkor a bejövetel történjen is meg. Akkor is, ha közben megváltozott a szituáció és már nem is lenne fontos, hogy odajöjjön. Például jön szembe egy babakocsis, te behívod a kutyát, de a babakocsi lefordul, vagy az anyuka jelzi, hogy nem zavarja, sőt szeretné megsimogatni a kutyát. Ha te viszont már kimondtad, hogy „Lula gyere ide” akkor ehhez ragaszkodj is. Minden egyes olyan esetet, amikor ilyenkor csak legyintesz, hogy  „ja, jó rendben akkor nem kell” azt a kutya megjegyzi és elraktározza, hogy „ Nocsak, a behívásra mégsem kell mindig menni. Akkor majd tesztelgetem, mikor kell és mikor nem.” Behívásra mindig menni kell. És ennek a betartatása a te dolgod. Ha elindítottad a behívást akkor az történjen is meg.

"Gyere" vagy "gyere ide": Érdemes ezt a két vezényszót külön kezelni. A „gyere” jelentése: indulj meg onnan ahol vagy az irányomba (de nem kell teljesen odajönni hozzám). Ez pl. egy kiadós szagolgatás végén használható, ha te már indulnál. A „gyere ide” pedig azt jelenti, hogy gyere teljesen közel hozzám, nem elég csak a környékemre jönni. Ha lesz igény, akkor leírom, hogy lehet ezt a kettőt külön megtanítani. Ez a megkülönböztetés azért is hasznos, mert a „gyere” jól alkalmazható a fenti szituációban (babakocsis anyuka), amikor elég feléd megindulnia és az már parancsteljesítés.

Nem csak akkor hívjuk be a kutyát, ha akarunk valamit: Ha csak akkor hívod be a kutyát, ha utána pórázra fogod (mondjuk futtatón), el akarod hívni valami jó dologtól, vagy indultok haza, akkor minden fenti szabály betartása ellenére is lesz problémád. A kutyák ugyanis ebben nagyon okosak. Hamar rájönnek, hogy "Na, ez az a vezényszó, ami után igazán semmi jóra nem számíthatok. Ad jutalmat ugyan, de utána minden mókának vége. Ennyire egy jutalom sem kell nekem."
Tedd meg tehát, hogy néha csak úgy magadhoz hívod. Adsz neki egy falatot/simogatást és mehet a dolgára tovább, mehet vissza játszani a többiekhez. Így nem fog kialakulni a „behívás=rossz dolog” szindróma.

 

Kapcsolodó írások:

Behívásról

Izgalmasság és tekintély

Mi a jó és mi a rossz?

Kérdésed van?

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Képek innen:

http://www.petswelcome.com/articles/hey-houdini-come-back-here-door-bolting-dogs.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr888704238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2016.05.20. 16:20:30

"- Buksi! Mit csinálsz?? Gyere ide!! Gyere ide azonnal!!
(Buksi odamegy.)
- Mit műveltél??? Rossz kutya!!"

Na igen, ez az amiért sokszor letolom a kezdő kutyásokat. Ha végre odajött, akkor dicsérni kell. Főképp mert a bolhabusz nem tuggya mit csinált egy perccel azelőtt, amiért kikap. Csak azt köti össze hogy odament, rábaszott.

"Ha csak akkor hívod be a kutyát, ha utána pórázra fogod (mondjuk futtatón), el akarod hívni valami jó dologtól, vagy indultok haza, akkor minden fenti szabály betartása ellenére is lesz problémád."

Pontosan. A kutyát ugyan feleslegesen nem szabad hívogatni, de a behívást gyakorolni kell mégha az éppen nem is szükséges. Rendgyakorlat. Erős mozgásigényű kutyákkal - pl vizsla - folyamatosan szükséges, a napi séta része kell hogy legyen, különben elpimaszodnak.
Az is fontos, hogy bizonyos esetekben - idegen kutya, gyerek, autó, biciklis jön - mindig be kell hívni.
Így a kutty összefogja kötni az eseményt a behívással és az sokkal könyebben fog menni.
Az én vizsláim ha az erdei utakon a fentiek jönnek szembe, már hívás nélkül elindulnak hozzám.
Az sem árt ilyenkor - pl másik kutya esetén, félős emberek - leültetni őket. Az idegen kutyánál ez különösen jó, mert az megzavarodik. Ha több kutya falkaként viselkedik, nem mutat agressziót, nem mutat félelmet - mert ül - és engedelmeskedik egy láthatóan domináns falkavezérnek - a gazdának - az idegen kutyá nem kisérel meg támadást, hiszen látható az egyésges viselkedés, ebből adódóan a túlerő. Ilyen esetben még sosem érte támadás a kutyáimat. Na meg a szembejövő gazdi is azonnal fogja a kutyáját ilyen láttán.

csakúgybelepofázok 2016.06.07. 23:36:20

Erről mikor tervezel írni ? :-)
lyen esetekben inkább ne a behívást használd (erről majd írni fogok még),

Azért érdekelne, mert a parkban ahol sétálunk, van egy hely, ahova valamelyik agytröszt kihordja a kajamaradékát ! rizs, leves tészta, zöldség. meg még ki tudja..
Hogy milyen megfontolasból...ki tudja...
Szóval a kutyánk egyszer bóklászás közben megtalalta, mire rájöttünk, hogy hol- mit csinál, már bőven lakmározott belőle !
No ez a hely és "lehetőség" beleégett az agyába és mikor (póráz nélkül) közeledünk arra, egyszer csak megindul, behívásra, "megállunkra" nem reagál (úttest szélén "megállunk"- volt - a parancsszó nálunk. Azért csak volt, mert mostanában " szó nélkül" megáll).
Szóval elszalad és ha van lakmározik
Itt ugye jön a 22-es csapdája....
Mintha lenne olyan, hogy kutya után nem szaladunk...nem ? Inkább "elbújunk"... ellenkező irányba szaladunk, közbe hívjuk...ugye ?
Na most ő ekkor addig enne mig van vagy birja..
Ezért ilyenkor utána megyek, mikor már látom erősen fujjolok, durván " nemezek", meg micsinálozok....
Van mikor fujjolasra befejezi a kajalast, odajön hozzam...olyankor pórázra veszem és vagy 5 percig úgy megyünk tovább...hogy érezze hibázott.
Nem tudom ebből mi a helyes mi nem....tanàcstalan vagyok...
Szerinted hogyan lehetne erről leszoktatni ?
Amúgy 1 év 2 hónapos ivartalanított fiú goldenről van szó !
Póráz nélkül ha megyünk és jön futó, kerékpár hívásra lábhoz jön, és láb mellett is marad, míg nem mondom mehetsz...
Ha kutyát lát akkor ez nem működik, tehát - mint azt korábbi írásodban jellemezted- (még) nem behívható a kutya...

Szóval ha nem itt, akkor várom ezzel a tárgykörrel foglalkozó írásod, irásaidat !
Előre is köszi..

Ebakadémia 2016.06.08. 08:10:21

@csakúgybelepofázok: Szia, megtenned hogy irsz egy e-mailt az ebakademia@gmail.com cimre? Ott hosszabban tudok valaszolni ezekre es a masik kommentedben kerdezett dolgokra is. A kert cikk pedig ugy tervezem hogy a kovetkezo harom egyike lesz :-) a behivas folytatasa es a feleves elleni tippek is.