Kvíz Kedd 3

2016. május 24. - Ebakadémia

A kutyának mindig mögöttem kell kimennie az ajtón/kapun?

A. Igen, mert így fog tisztelni, mint vezetőt.  Nagyon fontos jelzés nekik, hogy ki megy elöl, így ehhez mindig ragaszkodni kell.

B. Nem, csak az a fontos, hogy az engedélyed nélkül ne menjen ki a lakásból/kertből.

 

 dog_quiz_pic.jpg

Helyes válasz:

B.

Miért?

Igen széles körben elterjedt elmélet, hogy ajtón mindig neked kell előbb kimenni, de ez nem igazán helytálló. Sokszor hallottam már olyat, hogy „nálunk én vagyok a vezér, mert mindig én megyek ki az ajtókon előbb”. Na most az a helyzet, hogy a kutyák, mint már többször említettem, rendkívül értelmes lények, és nagyon könnyen megtanulják azt, ami nekik hasznos. Jelen esetben a következőt: "az a feladat, hogy a gazda után kell kimenni". És ez nagyjából semmit nem jelent, csak egy megtanult feladatot. Nem rossz, semmiképpen nem rossz, csak semmi köze ahhoz, hogy vezető vagy-e, vagy sem. (Azt meg még külön hanyagoljuk is, hogy a "vezérnek kell lenni" elv amúgy sem igen helytálló.)

DE:

Az, hogy ez nem függ össze a vezetőséggel, nem azt jelenti, hogy hagyni kell az egészet a csudába, és a kutya bármikor kirongyolhat az ajtón, amikor csak neki erre kedve szottyan. Már csak azért sem, mert ez instant életveszély. Nyitott ajtók, kapuk bárhol lehetnek, amelyek mögött csodálatos autóutak vannak. És ha a kutyánknak járdaszabálya sincs (pénteken erről jelenik meg majd cikk), akkor igencsak megnöveljük az esélyét annak, hogy elüsse őt valami. Ismertem olyan gazdikat, akik csak résnyire nyithatták az ajtót különben a kutya azonnal kirongyolt és kergethették a lépcsőházban. Ha zárva volt a lenti ajtó, szerencséjük volt… ha nem, kevésbé.

Összefoglalva tehát: nem leszel attól vezető (ismét hangsúlyozom, hogy a vezető szó nálam nem egyenlő azzal, hogy "falkavezérnek kell lenni"), hogy te mész ki az ajtón először. Nyugodtan kimehet a kutya előbb, de csak akkor, ha erre te engedélyt adtál.

Engedély nélkül nem lépheti át a küszöböt. Ezzel egyrészt az életét véded, másrészt például a vendégeidnek is kényelmesebb, ha úgy tudnak érkezni és elmenni, hogy közben te nem birkózol a kutyával.

Ezek a szabályok csak a bejárati ajtókra vonatkoznak (vagy olyan szobaajtókra, ahol szeretnéd engedélyhez kötni a belépést). Ha több szobás a lakásod, nem kell minden szoba ajtajában megállnia a kutyának (de ők azt amúgy is villámgyorsan megtanulják majd, hogy melyek azok az ajtók, amelyek neked fontosak).

Szobák közötti közlekedésnél is előfordulhat, hogy néha rá kell szólnod a kutyára, de csak akkor, ha egyszerre mentek ki az ajtón és a kutya annyira nyomul, hogy szinte fellök. Ilyenkor érdemes rászólni, visszaküldeni, és utána kihívni. Csak annyit kell ebben a helyzetben megtanulnia, hogy ne akadályozzon mást a közlekedésben.  

 

Kapcsolodó cikkek:

Járdaszabály, járdaszabály te csodás

 

Kérdésed van? 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Képek innen:

http://www.historyextra.com/quiz/history-quiz-%E2%80%93-dog-biography

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr768740050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.