Járdaszabály, járdaszabály te csodás…

2016. május 27. - Ebakadémia

Ez az egyik kedvenc témám, aminek a fontosságát szerintem nem lehet eléggé hangsúlyozni, és ennek ellenére elszomorító, hogy mennyire kevés kutyánál van meg. Nagyon sok olyan kutyát látok, amelyik teljes nyugalommal váltogatja séta közben a járdát és az úttestet. És én mindannyiszor izgulok.

Kérlek, nagyon szépen kérlek, tanítsd meg a kutyádnak azt, hogy a járdák szélén megálljon. Ezzel az életét mentheted meg (ahogyan az ajtószabállyal is). Ha a kutyád járdaszabálya erős, akkor nem számít a másik oldalon kolbászoló macska, magát illegető rigó, sétáló csirkemell - nem fog oda átszaladni. És nem, ez alól nem menti fel az embert az, hogy a kutya pórázon van. Elég egy kis figyelmetlenség, egy izgalmas dolog a túloldalon, egy lesétáló kutya, egy kanyarodó autó és már kész a baj. Pedig ez könnyen megelőzhető lenne.

A járdaszabály gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kutyák nem fognak lelépni engedély nélkül a járdáról az úttestre. Eleinte pontosan ez az, amit felfognak: ha jön egy bukkanó, akkor arról nem lépnek le. Azaz a szabályt nem tudják majd azonnal értelmezni a lejtős járdaszegélyeknél. Ez a te feladatod lesz továbbra is, hogy azoknál is odafigyelj. Bár idővel, ha következetesen felépíted azt is, rá fognak jönni arra is, hogy a lejtősnél is meg kell állni.

jarda.jpg

A járdaszabály tanítását pedig kezdd például így:

1. Sétáljatok a kutyával egy szegély felé.

2. A szegély előtt állj meg.

3. Ha a kutya is megáll, klikkelj/dicsérj.

4. Ha úgy látod, hogy nem fog megállni, akkor szólj rá (pl. "Megáll!"), vagy ültesd le. Ha megáll/engedelmeskedik, klikkelj/dicsérj.

5. Sétáljatok el, majd újra vissza a szegély felé, és megint álljatok meg.

6. Pár megállás után lépjetek le a járdaszegélyről, de úgy, hogy te előtte mondod, hogy „gyere”, „mehetsz”, „szabad”, vagy bármi olyan vezényszót, amit erre az esetre használni akarsz.

7. Ezt gyakoroljátok egy ideig, majd próbáld meg azt, hogy nem mondod a vezényszót, de te lelépsz a járdáról, vagy elsőre csak úgy csinálsz mintha le akarnál lépni (például csak egy picit inogsz/billegsz előre-hátra a járda szélén (mozgást imitálsz), vagy megemeled a lábad mintha le akarnál lépni). Ha a kutya nem mozdul, akkor dicséred, majd lehívod a vezényszavatokkal, majd klikk és nagy dicséret.

8. Ha a kutya veled együtt mozdul, és lelépett a járdáról akkor rászólsz, hogy „nem jó” és visszamentek a járdára, majd újra lelépsz (vagy úgy teszel), és ha most már marad, akkor dicséred/jutalom.

Ha nagyon nem akar maradni, akkor megkönnyítheted a dolgot azzal, hogy rászólsz, hogy "maradsz" vagy "ülsz", de ezt csak félig ajánlom, mert így átalakul ez egy járdaszélén csinált engedelmes feladattá, ami nem annyira megbízható.

Inkább maradj türelmes, vagy ha van jó erős rászóló hangod, akkor nyugodtan azt is bevetheted. Amikor látod, hogy a kutya lelépne (azaz nem amikor már lent van, mert nem a lentlétet, hanem a hívás nélküli indulást akarod büntetni), akkor nyugodtan egy erősebb hanggal a lelépés pillanatában szólj rá. Ha ilyenkor visszalép az szuper, lehívod és dicséret.

9. Ha még azelőtt rá tudtál szólni, hogy lelépett, azaz láttad, hogy le fog lépni (de semmiképpen sem azelőtt, azaz nem szólunk rá jó erősen a nyugodtan álldogáló kutyára, biztos, ami biztos alapon), tehát időben szóltál, és ő nem lépett le, hanem visszalépett, akkor vársz egy kicsit, lehívod és dicséret.­

10. A  járdaszéli inogást, majdnem lelépést szép lassan növeld odáig, hogy lelépsz és te két lábbal az úttesten vagy, a kutya pedig a járdán.

11. Amikor már stabilan ott marad a kutya, amikor te lelépsz és csak a vezényszóra megy utánad, akkor ugyanezt csináld egyre nehezedő körülmények között: Több lépést mész, mielőtt szólsz, szaladva mész le a járdáról, több lépést szaladsz, valaki ugrál a túloldalon, stb. Egészen addig lehet elmenni, hogy legurítasz egy labdát és a kutya nem mehet utána. Ne felejtsd el: mindig, ha nehezítesz egy körülményt, akkor elképzelhető, hogy korrigálni kell a kutyát, mert ez egy új, nehezebb kihívás. Mindenképpen vedd ezt figyelembe és ne haladj nagy iramban vagy tempóban. Légy türelmes. Megéri.

Kapcsolódó cikkek:

Kvíz kedd 3

Kérdésed van?

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Képek innen:

Saját

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr698740078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévedt Kacsa 2017.09.10. 14:58:34

Szia!
Gyakoroltuk eddig is a járdaszabályt a kutyával, (nem teljesen így, ahogy írtad, de hasonlóan, most majd kicsit javítok a módszeren) a gondom viszont az, hogy a környékünkön főleg ilyen parkolók és parkoló-összekötő kis utak vannak -panelek között - amivel a nagy baj az, hogy nincs járda és úttest. Én onnan tudom, hol van, hogy van egy elválasztó sor-beton, ami más színű, de szint különbség nincs. Látszik is a kutyán, hogy a járda szélén már megáll sokszor és hívásra jön csak velem, de ezeken a típusú járdákon nem érti hogy miért nem engedem tovább. Erre meg lehet valahogy tanítani, hogy az is úttest, vagy ilyen típusú járda felismerés nem várható el egy kutyától? Köszönöm, Kacsa

Ebakadémia 2017.09.10. 15:02:42

@Eltévedt Kacsa: Szia, igen sajnos ezek a nehéz helyzetek, amikor csak valami vizuális jel van. Ezt egy kutya általánosítani nehezen fogja, de ha ugyanezt a módszert ott is mindig megcsinálod a térelválasztóknál akkor előbb-utóbb el fog neki kezdeni derengeni valami. Talán sosem lesz olyan stabil mint ahol egy szintkülönbség segíti, de lassíthat, gondolkodhat ami már jó irány. Én azt javaslom gyakoroljatok egy ilyen szegélynél. És az a szabály, hogy ezeket a szegélyeket engedély nélkül nem lépheti át. Azt nem tudom mennyire van más anyagból vagy színből ez mind segítheti a kutyát. De erre külön kell gyakorolni, mert ezt valóban nem tudja most összekötni a járdaszabállyal rögtön.