Amikor a kutya hisztizik...

2016. június 03. - Ebakadémia

Mit értek én hisztis viselkedésen?

  • Ugatva követeli, hogy eldobd a labdát
  • Nyüszít, ha veszed a kutyázós nadrágot
  • Nyüszít, ha beszáll az autóba
  • Hangoskodik az autóút alatt
  • Nyüsszög, zsizseg a metróban

Azaz bármilyen olyan viselkedést, ahol valamilyen hanggal, vagy testjellel (felugrálás, pörgés) mutatja ki a kutya az izgatott viselkedését. Gyakorlatilag ezek a viselkedések a következőt jelentik: „gyerünk már, gyerünk már, legyen már az, amit én akarok”… teljesen érthető, és hát időnként teljesen idegesítő viselkedés.

izgatott.jpg


Ez a fajta viselkedés általában véletlenszerűen alakul ki. Csak egy kicsit nyüsszentett izgatottságában pont mikor indultatok, és máris gyönyörűen összekötötte, hogy nyüszíteni kell, hogy induljatok. És innentől ez már önmagát fokozza: „ez a múltkor bejött, akkor biztos most is csak egy kicsit hangosabban/erőteljesebben kell csinálnom és megint működni fog”.

Ezek az izgatottság miatti viselkedések általában azonos úton alakulnak ki, és ugyanolyan módon lehet tenni is ellenük. Gondold végig, hogy amikor a te kutyád „hisztizik” nem hasonló dolog áll-e mögötte. Ha igen, akkor a jó hír, hogy ahogyan ezt a kutya bekapcsolta magának, te ugyanúgy ki tudod kapcsolni nála, csak sok-sok türelem, következetesség és idő kell hozzá.

Ahogy már írtam, ez a viselkedés körülbelül a következő gondolatot jelenti a kutya fejében:

„Nyüszítek/zsizsegek és akkor gyorsabban kapom meg amit akarok.”

Előfordulhat persze, hogy tényleg csak egyszerűen izgatott, de ez az eset is öngerjesztővé válhat és ez is egyre zajosabb/erőteljesebb lesz, így jobb ezt is időben kontroll alá vonni. Már csak azért is, mert a kutyáknak sem tesz jót az ennyire felpörgött állapot.

A kioltás pedig a következőképpen történhet. Elkezditek a szokásos viselkedést, aminél a hiszti ki szokott alakulni, de az első hisztimegnyilvánulásra abbahagyjátok. Például így:

- Felemeled a labdát és máris ugat? A labda visszakerül a zsebedbe/zsákodba. Megvárod, míg a kutya lenyugszik, és akkor újra előveszed a labdát. Ha ismét ugatni kezd, megint elteszed. (Ha az eltevés után is reklamál, felugrik rád, akkor fordíts neki hátat, ne reagálj. A hisztis viselkedésre mostantól a te válaszod a semmi.) Ha már előveheted a labdát, akkor tartsd egy másodpercig, ha ugatás van, elteszed.

- Nyüszít, ha már közelítesz a ruhákhoz? Azonnal útvonalat változtatsz és visszaülsz a fotelbe. Ha a kutya megnyugodott, (ami elképzelhető, hogy ez eleinte sok időt vesz el, ráadásul nagyon jól tudnak nyugit tettetni, így mindenképpen várj pár percet két próbálkozás között), újra menj a nadrág felé. Ha hiszti van, visszaülsz, ha már nyugodtan nézi, hogy odamész, fogd meg a nadrágot, ha ettől újra hiszti lesz, leteszed, leülsz. És ilyen kis lépésekkel haladsz odáig, hogy nyugodtan fel tudd venni a kutyás ruhádat. Ez hosszadalmas folyamat, de ez működik csak. (Vagy az, hogy mindig más ceremóniával indultok el, de az neked fárasztó lesz, ő meg hamarabb kitalálja már a levegővételedből, hogy mit akarsz.)

- Nyüszít, ha beszáll az autóba? Azonnal ki is kell szállnia….a többit már szinte tudod is, igaz? (Ennél fontos, hogy nem félelmi nyüszítésről beszélünk, azt máshogy kell kezelni.)

Azaz minden esetben a lényeg, hogy a legkisebb izgatottsági jelre abba kell hagynotok az adott viselkedést, és csak akkor folytatni, amikor már nyugodt a kutya. Ha a folyamat első lépését már nyugodtan tűri, akkor jöhet a következő lépés, ahol elképzelhető, hogy megint hiszti lesz, de ettől sose keseredj el. Nem veled akar kiszúrni, ez csak egy természetes izgatottsági viselkedés. Én is előre örülök egy jó programnak, és ők is.

A hisztivel egyik kutya sem akar rosszat, egyszerűen csak izgatott/akaratos és úgy gondolja így hamarabb jut a dologhoz, amit szeretne. Ezzel a módszerrel pedig megtanítod neki, hogy nem hogy hamarabb, hanem később jut így hozzá, és az egyetlen mód, ami eljuttatja oda, ahol lenni szeretne, vagy ahhoz, amit csinálni szeretne az az, ha nyugodt marad.

Légy türelmes és következetes, és a siker nem fog elmaradni.

 

Kérdésed van? 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Kép innen:

https://hu.pinterest.com/pin/342484746643175347/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr438762328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cBEV 2016.06.03. 21:19:00

Nálunk Gömbi és Csőpi volt olyan izgatott, amikor Mama leemlte a pincekulcsot a falról, ami azt jelentette, hogy megyünk a hegyre (borospince, szőlő, stb.). Az út erdőn-mezőn vezet keresztül, felfelé a dombra, ami nekik rengeteg szaggyűjtést és persze a vadak megrezzegetését jelentette. Mikor Mama leemelte a kulcsot, már 200 m-re voltak a kanyarban, és szinte egyedül mentek fel a hegyre. Mire mi félrtünk (kb. 40 perc), addigra ők már a szőlőtőkék alatt lihegve pihenték ki fáradalmaikat. Meg persze várták a friss vizet, amit a kútból húztnuk nekik. :)

Ebakadémia 2016.06.04. 09:55:14

@cBEV: :D Helyesek lehettek nagyon :D Ebből is látszik, hogy ők mennyire megtanulják összekötni a dolgokat.