Amikor a kutya tart valamitől…  

2016. június 10. - Ebakadémia

 

A félelem jóval összetettebb, mint a már tárgyalt „hiszti”, de azért itt is el lehet pár alapelven keresztül indulni. De mivel a félelem nagy skálán mozog, a „kicsit tartok tőle” szinttől egészen a „kiugrom az ablakon, annyira félek” szintig, így azt javaslom, hogy nagyobb fokú félelem esetén érdemes konzultálni valakivel, vagy akár állatorvosi segítséget is kérni.

Én most azokkal az esetekhez szeretnék segítséget adni, ahol a kutya feszült, nyugtalan, fél, de még nem csinál semmi olyat, ami önmagára vagy a környezetére veszélyes lenne. A félelem jelei sokfélék lehetnek: összehúzott testtartástól egészen a támadónak látszó, de valójában félelemvezérelt magas hangú ugatásig. Sokszor a kutya nem „kis harcias, aki cukin betámadja a porszívót” vagy „pukkancs” hanem egyszerűen fél, és úgy van vele, hogy a legjobb védekezés a támadás.

A félelemnek általában két oka lehet:

  • Ezt nem ismerem, mi ez? Akár veszélyes is lehet... lehet, hogy ártalmas, jobb tartani tőle…
  • Ez már egyszer ártott nekem, jobb, ha a közelébe se megyek!


Félni pedig rengeteg mindentől lehet:

  • Autózástól
  • Porszívótól
  • Felmosórongytól
  • Napszemüveges embertől
  • Stb.

Bármi is az oka az ilyen „tartok tőle” viselkedésnek, mindegyiket hasonló módon lehet kioltani. Lassan, lépésenként.

Ha emberi példát nézünk, ott sem úgy kezelnek valakit, aki mondjuk tériszonyos, hogy le kell néznie egy kilátóból, és nem kell pókok között megmártóznia egy pókfóbiásnak. Martin Seligman írta az Amin változtathatsz... és amin nem című könyvében, hogy egy macskáktól rettegő nő úgy küzdötte le a félelmét, hogy nagyon nyugodt állapotban először elképzelt egy Macska József nevű emberrel való találkozást, és amikor eközben már nyugodt tudott lenni, akkor egy macska graffitit a falon és így tovább.

Hasonlóan fog ez működni a kutyáknál is.


Vegyük példának azt, hogy a kutyánk a porszívótól fél. Keressük meg azt a helyet, ahol a kutya még tökéletesen nyugodt. Mondjuk 1 méterre a kikapcsolt porszívótól még nyugodt, 90 centiméterre már nem. Akkor álljunk meg 95 centiméter körül és kezdjünk el ott sok jó élményt adni a kutyának. Vehetünk erre az alkalomra egy speciális játékot, amivel csak a porszívó közelében játszunk vele, vagy speciális jutalomfalatot. Kezdjük el jutalmazni a kutyát, játszani vele. Ismételjük meg ezt párszor, és amikor a kutya már teljesen nyugodt, menjünk egy kicsit közelebb (90 centiméter).

Elképzelhető, hogy ekkor újra pici feszültséget fog mutatni a kutya. Ilyenkor próbáljuk kioldani (nem, a kioldás nem az, hogy kedveskedő hangon simogatjuk. A kutyák ezt ugyanis így fordítják le „oh én rettegek, ő pedig kedves hangon beszél velem, tehát akkor ez a jó viselkedés, akkor itt bizony rettegni kell”), játsszunk vele, legyünk izgalmasak. Ha nagyon nem sikerül, akkor picit távolodjunk el újra. Amikor már nyugodt a kutya 90 centiméteres távolságnál, menjünk közelebb.

És így tovább, egészen addig, amíg a kutya már teljesen a porszívó közelében van, akár a tetejéről is le tudja enni a falatot, vagy onnan el tudja venni a játékot. Amikor a kikapcsolt porszívóval már rendben van minden, akkor visszamegyünk egy biztonságos távolságra, és a leghalkabb szinten elindítjuk a porszívót, és ezeket a lépéseket újra végigvesszük. Majd felhangosítjuk, később pedig finoman mozgatni kezdjük a porszívót és úgy is végigmegyünk a lépéseken. A vége az legyen a gyakorlatnak, hogy a kutya már a hangosan zúgó-mozgó porszívó mellett is nyugodt legyen.

Természetesen nem kell ezt az egész utat teljesen bejárnod: ha a tiéd csak a zajtól, vagy a mozgástól fél, akkor kezdd rögtön azzal (de tartsd be a távolságból-közelségbe elvet).

Ugyanez használható a kocsinál (játék a kocsi közelében – játék a kocsiban – játék a járó motorú, de álló kocsi mellett – játék a járó motorú autó belsejében), vagy bármi egyébnél is.

A lényeg, hogy derítsd ki, mitől fél a kutya, majd keresd meg azt a pontot, ahol még éppen nem fél, és szép lassan induljatok meg a félelmetes dolog felé. Ez nem egy nap alatt fog megtörténni, idő és türelem kell hozzá, mint minden emberi fóbia esetén, de így tudod átkódolni a fent írt gondolatokat arra, hogy „nahát, ezt ismerem, ennek a környezetében mindig jó dolgok történnek”.


Amikor viszont nem berögzült félelemről van szó, hanem mondjuk utcán egy zsákról, sötétben egy szoborról, akkor viszont ha lehet, ne menjetek úgy tovább, hogy a kutya nincs kioldva. Guggolj le a zsák, vagy a szobor mellé, és hívd magadhoz a kutyát (nyugodtan, de nem gügyögve). Ha odajött, dicsérd meg, ismertesd meg az ismeretlen tárggyal (előfordul, hogy a közeledben ezek után már bátrabban megvizsgálja majd magától is) és csak akkor menjetek tovább, ha már nyugodt a kutya. Mivel itt még a kutya nem könyvelte el, hogy ez félelmetes, így könnyebben hiszi el neked, hogy nem az.

Mikor enyémkutya még törpe volt, megijedt egy mellettünk görkorcsolyával elhaladó férfitól. Szerencsém volt: a férfi kedves volt, így meg tudtam kérni, hogy legyen szíves odajönni hozzánk és hagyni, hogy a kutyus megismerhesse a görkorit, megszagolhassa, aztán elgurult mellettünk párszor lassabban.

Ha a kutya nyugodt volt, dicsértem. Kb. 2 percet vettem el az úr idejéből, de cserébe a kutyában nem alakult ki fóbia. Kiskutyáknál különösen ajánlott ez a módszer, mert bennük nagyobb még a nyitottság a világ felé, hamarabb hiszik el valamiről, hogy bízhatnak benne, és így elejét veheted egy fóbia kialakulásának. Ellenkező esetben ebből lehet az, hogy „hoppá ettől a múltkor megijedtem most én adok neki először”.

Összefoglalva: ha először ijed meg a kutyánk valamitől, akkor ha lehet, biztosítsunk neki lehetőséget, hogy azt a valamit megismerhesse, kicsit visszafogottabb módon (az én példámban először csak megszagolta az álló korcsolyát, majd lassan korcsolyáztak el mellettünk). Ha viszont már rögzült fóbia, akkor legyünk türelmesek és haladjunk lépésenként.

Sok sikert!

 

Kérdésed van? 

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Kép innen:

(Photo: Getty Images/iStockphoto)

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr68783644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsurzsenka 2016.06.12. 00:48:23

Ez a bejegyzés jó és hasznos. A mi kutyánk a széltől, huzattól fél. Szeles időben mindent be kell csukni. Itt mi lenne a megoldás?

Ebakadémia 2016.06.12. 10:42:00

@zsurzsenka: Köszönöm szépen.:)
A szél-huzat esetén először meg kellene nézni, hogy mitől fél a kutyus, a mozgó tárgyaktól vagy a szél süvítő hangjától?
A szél hangja akkor azt lehet tenni, hogy youtube-on (www.youtube.com/watch?v=SMfB1REALp4) vagy pl. a freesound.org-on (freesound.org/search/?q=wind) keresni szeles/vihar hangokat. Ezt elindítani olyan hangerőn, ami még nem zavarja a kutyust. És innentől ugyanazok a lépések, szépen lassan felhangosítani, amíg már teljes hangerőn is nyugodt marad a kutya (ez is hosszú idő nem egy alkalom).
Ha a repdeső dolgoktól vagy a susogástól fél, akkor pl. egy ventilátort használnék, amit valami susogósra irányítanék (növényre, szélcsengőre, papírcsíkokra stb.), itt is jól eltávolodnék tőle és szép lassan közelítenék.
Ha pedig a kettő együtt, akkor szintén az, hogy mindkettőre szépen felépíteném, majd visszamennék oda, hogy halk szélhang ÉS susogó tárgy és így együtt növelném (hangerő+ susogós tárgytól való távolság).
Azért arra még érdemes figyelni, hogy minden kutyának van egy tűrőképessége is, ahogy az embereknek is. Van aki szereti a nagy zajt, valaki nem. Itt is lehet (sőt hasznos) egy kicsit persze növelni a tűrőképességét ezzel a finom módszerrel, illetve az fontos, hogy a félelmet oldjuk, de lehet, hogy ettől még megszeretni nem fogja. Nem minden kutyától várható el, hogy max hangerős szélzúgás mellett aludjon.

csakúgybelepofázok 2016.06.13. 14:55:36

Ezek a "félelmetes" dolgok tényleg érdekesek..., hogy mikor melyik "válik" azzá !
Nálunk az első nagyon félelmetes a fűnyíró volt ! Mikor toltam ki a fűnyírót a garázsból, az addig még csak a hangját se hallató 4 hónapos ebünk égtelen ugatásba kezdett, majd behúzott farokkal, behajlított első lábakkal elkezdett hátrálni.
Ezt a "bajt" sikerült orvosolni jutival, Előbb kb fél méterre raktam le a fűnyírótól, majd miután megnyugodott és megette, a tetejére raktam. És így tovább..
Most már annyira nem fél tőle, hogy miközben nyírom a füvet, az agait rágcsálva állandóan elém fekszik...úgy kell rászólni, hogy menjen arrébb !
"Félelmetes" dolog volt még egy kuka mellé kitett fekete zsák ! Már vagy 15 méterrel korábban "éreztem", hogy valami nem ok. Kezdett lemaradozni, majd letottyant a seggére...Mikor rájöttem, hogy mi is baj...mondtam "nem bánt", majd közelebb mentünk - persze végig "mögöttem" jött...megint mondtam "nem bánt", majd hozzáértem a zsákhoz.....na akkor mert odamenni hozzá és megszagolni..
Pedig előtte már nem 1x elmentünk hasonló mellett !
Ugyan azt eljátszotta egy fák közt megbújó, beton talpas vellanyoszloppal is ! Ugyan úgy "nem bánt", megérint, megszagol...majd minden ok.
A vihartól nem félünk, mióta az első nagy vihart a teraszon "álltuk" végig, kutya lábnál, ő teljesen, mi csak derékig áztunk el a beverő víztől...A vége felé már kinn rohangált..
A villámlást látványosan nem utálja, de azért felmegy a helyére és ott lefekszik....
Viszont...
A tüzijátékra (petárdázásra, ellen ) jó lenne kitalálni valamit !
Első alkalommal, mikor tudtuk, hogy lesz a városban, kinn ültünk a kertben és vártuk mi lesz
AZ első fellövésekor nyugtalanul ugatni kezdett. Mi készültünk, és az előkészített labdájával játszani kezdtünk vele. Aztán nem is volt vele semmi baj tovább.
Azt hittük ok a dolog..
A következő tüzijáték - felkészületlenül ért minket , éppen séta közben voltunk !
Kutya behúzott farokkal, menekülőre fogta a dolgot, őrült zihálással húzni kezdte a pórázt.
Persze közben NEM simogattuk, nyugtatgattuk.
Húzás közben mondtam "nem", meg többször mondtam "megállunk" és "ül", leült, de látszott őrült ideges, csak úgy vert a szive .Még jutifalatot se fogadott el ! Ami érdekes, hogy később is mikor ilyen volt (pl szilveszterkor petárdázásnál ) parancsra leül, úgy marad, majd mikor mondom "gyere", őrült húzásba kezd !
Akkor lehet tudni, hogy megnyugodott, ha már ültetés után elfogadja a jutit ! Addig csak bambán néz el a távolba és ügyet se vet rá !
Szóval nekünk erre kéne valami gyógymód !
(azért is lenne fontos, mert ha egyszer úgy jön ki a lépés, hogy póráz nélkül ér minket ilyen intenzív zajhatás, akkor aztán ki tudja, hogy állna meg ...:-(
Esetleg erre is jó lenne a jutyúbos tüzijáték hallgattatása vele ??
Az igazi azért durvább, mert ugye a házak miatt visszhangzik is az egész..

Ebakadémia 2016.06.13. 19:10:01

@csakúgybelepofázok: nagyon jól csináltad a legtöbbel. Gondolom a "nem bánt" nem kedveskedő hanem higgadt hangon volt. Szuper.
Tűzijáték: Jól gondolod ezt is, youtube és hangok, kellően hangosan a végén (ez már-már lehet a házak közötti visszaverődéssel azonos, de nagy eséllyel is nyugodtabb lesz olyankor). Illetve pukkasztós fólia, bármi egyéb hirtelen nagy zaj amihez hozzá lehet szoktatni segíthet (nem a füle mellett! Távolról-közelre).
De ahogy írtam, van aki nem lesz sosem teljesen nyugodt.
Amikor pedig tudjátok, hogy várható tűzijáték/petárda fokozott figyelem! Ne kockáztassátok, hogy kiránthatja a pórázt a kezedből és megszökik...

zsurzsenka 2016.07.07. 00:43:48

@Ebakadémia: Köszönöm szépen a választ. A ventillátortól nem fél, sem a légkonditól. Legtöbbször eléjük fekszik. A szél hangját is kipróbáltam, le se pipálta. Szundikált tovább rezzenéstelenül. Ipari ventillátort pedig nem óhajtok a nappaliba. Haha. Még hátra vannak a szalagok. Hátha bejön.

Ebakadémia 2016.07.07. 22:40:02

@zsurzsenka: Ez eddig szuper. Ha a zsizsegésre sem mutat félelmet, akkor még mindig lehet az, hogy akkor segíteni amikor zajlik az amitől tart. Azaz amikor huzat van akkor azt az élményt pozitívvá alakítani, azaz a huzat alatt játszani vele, jutalmazni, vagy tanítani, persze akkor ha ezekre egyáltalán hajlandó, azaz ha nem totális a rettegés. Ne akkor dicsérjük ha retteg hanem ha a falattal/játékkal kitudtuk oldani a félelméből, akkor az üzenet annyi lesz: nahát huzat jó akkor jó dolgok történnek.
Ha nagyon retteg akkor csak annyit tudok mondani, hogy érdemes megkeresni az okot mitől fél (pl. becsapódnak az ajtók, nagyon fura hang van, és onnan tovább lépni)