Jártamban-keltemben 1.

2016. június 28. - Ebakadémia

Új rovat nyílik az Ebakadémián olyan történetekkel, amelyekkel az utcán találkozom.
Először mindig leírom majd a történetet, majd azt, hogy ilyenkor mit lehetne tenni, hogyan lehetne elkerülni a problémát, és hogy mi lehetett az oka. Természetesen soha nem tudhatom pontosan, hogy milyen az adott gazdi-kutya páros viszonya, így ezek csak a legvalószínűbb feltételezések lesznek.

 Ez nem saját történet, hanem kaptam, tehát úgy tolmácsolom, ahogy érkezett:

Kint voltak (a levélküldő párja és baráti társasága) megnézni a magyar meccset, és a társaságuk mellett volt egy másik társaság, ahol az egyik lánynak ott volt a kutyája. És a kutyával addig semmi gond nem volt, amíg nem született magyar gól, mert az őrjöngésre a kutya bekattant, és támadott. Ez azt jelenti, h mivel ők voltak mellettük, így a kutya a 3 magyar gólt követő őrjöngésben háromszor ugrott nekik és csípett meg egy-egy embert. A gazdi semmit nem csinált. Nem húzta vissza, nem kontrollálta, nem szólt rá, nem kezelte a helyzetet.”

A történet megoldása nagyjából azonos a félelemről szóló cikkemmel, ez ugyanis nagy valószínűséggel félelmi reakció, de azért lássuk, mit lehet ilyenkor tenni.

 kavez.jpg

 

Ha te vagy a „kutyátlan” fél:

Sajnos rossz hírem van. Nagyjából semmit. Szólhatsz a gazdának, hogy a kutya rosszul reagál (hátha nem vette észre), de ha ő ezt nem tudja kontrollálni, akkor külsősként te nem sokat tudsz tenni. Most a hangos és hosszú ordibálást nem veszem a produktív megoldások közé.

Tudom, elkeserítően hangzik, hogy akkor ezek szerint ilyen helyzetben el kell tűrnöd, hogy elrontsák a szórakozásod, de tényleg csak két dolgot tudok javasolni. Vagy szólni többször a gazdának, hogy a kutyája támad és menjenek odébb, vagy nektek kell odébb menni. A kutya bántalmazását mindenképpen kerüld el, már csak azért is, mert ha egy félős kutyára még te rányomsz egy adag feszültséget, abból csak baj lehet. Inkább beszélj az emberekkel újra és újra.

Ha tiéd a kutya:

Neked is rossz hírem van. Ha bevitted az ekkora ingerre nem jól reagáló kutyádat egy tömegbe, akkor azért te vagy a felelős. És ha a kutya kitámad, befeszül, akkor egyetlen dolgot tehetsz. És azt meg is kell tenned.

Ki kell hoznod onnan a kutyát.

Igen, akkor is, ha ezzel lemaradsz a meccsről.

A kutya a te felelősséged.

A te felelősséged felmérni, hogy mennyit bír és csak annyinak kitenni. Elhiszem, hogy szeretnéd, mindenhova magaddal vinni, de akkor ezt fokozatosan kell felépíteni.

Szerencsésebb a helyzet, ha a kutya még kölyök, vagy ha kölyökkorában sok helyre tudtad vinni, mert a kiskutyáknak van egy úgynevezett aktív szocializációs időszaka. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a kölyök szivacsként szívja magába az információt és elkönyveli, hogy a világban ezek a dolgok vannak és ezekkel akkor minden rendben. Feltéve, hogy nem éri velük kapcsolatban rossz élmény (ez az időszak olyan 3-4 hónapos korig tart). Bármi, amivel ezen az időszakon kívül találkozik először, már okozhat benne félelmet vagy feszültséget, hiszen nem találkozott vele kölyökként, ergo nem jelenti a rendes világát, tehát jobb felkészülni bármire.

De a kölyök szocializációját sem úgy kezdjük, hogy beledobjuk a mélyvízbe és megnézzük elevickél-e benne. Nem. Náluk is, és a felnőtt kutyáknál is, mindig megtartjuk a fokozatosság, és a jutalmazás elvét.

Idősebb kutyák is szocializálhatóak (és kell is őket szocializálni) sok mindenhez, de ez sokkal-sokkal hosszabb folyamat lehet.

A tömeghez/zajhoz szoktatást is pont úgy érdemes csinálni, ahogy azt a félelemmel foglalkozó bejegyzésben írtam. Lépésenként. Mindent lassan növelve.

 De íme, néhány konkrét ötlet:

  • Találkozzatok pár emberrel, jutalmazzátok közben a kutyát. Aztán még többel és még többel. Mindig akkor jutalmazz, ha a kutya nyugodt. Ha ideges lesz, legyetek kevesebben körülötte.
  • Légy kettesben a kutyával, de kérd meg pár barátod, hogy tőletek kicsit távolabb zajongjanak (tapsoljanak, nevessenek, ugráljanak). Olyan távolságban legyetek tőlük, ahol a kutya nyugodt marad, ha zajongnak. Ha nyugodt jutalmazd, vagy játssz vele. Majd menjetek közelebb és ott is ismételjétek ezt meg. Majd menjetek még közelebb...
  • Kérdd meg pár barátodat és menjetek ki a parkba. Vedd pórázra a kutyát és sétáljatok el olyan szorosan a nyugodtan álló barátok között/mellett amennyire tudtok. Következő lépésben a barátok kicsit mozogjanak, aztán már lépdeljenek, sétáljanak, ugráljanak, kiabáljanak. Természetesen ezt sem egy gyakorlat, vagy egy nap alatt tudjátok majd végigvinni.


Bármelyik megoldást is választod, a lényeg, hogy szépen fokozatosan növeld az emberek számát, és az általuk keltett zaj mennyiségét. Ha úgy látod, hogy ez már sok a kutyának, akkor vegyél vissza. Amikor már ezek már tökéletesen mennek, akkor:

  • Menjetek el egy nagyon nyugis kutyabarát kávézóba. Ne legyenek sokan. Te igyál meg egy kávét, vagy egyél egy süteményt, a kutya  pedig eközben legyen melletted és jutalmazd, ha nyugodtan fekszik. Ha zaj van, vagy valaki elmegy mellettetek és a kutya nyugodt marad, jár a jutalom. Ha kicsit ideges lesz, akkor sem simogatod meg („jól van Buksi ügyesen félsz”), hanem nyugodt maradsz, jó esetben ettől megnyugszik a kutya és jutalmazhatsz, legrosszabb esetben kisétálsz és megállapítod, hogy erre még nem voltatok készen.
  • Menjetek el pár baráttal egy kutyabarát kávézóba. Beszélgessetek, nevetgéljetek és jutalmazd a kutyát, ha nyugodt. Ha nem nyugodt, lásd az előző pontot.

Előfordulhat, hogy a kutya a jutalomtól rád kattan és nyugodt fekvés helyett téged szuggerál, és kéri a falatokat. Ha éppen akkor érkeztetek meg, akkor ezt olyan 3-5 falatig csinálhatja (legyenek jó élményei), aztán hagyd figyelmen kívül, akkor is, ha piszkál. Ha feladja és nyugodtan elfekszik, finoman meg lehet simogatni. (Ne jutalmazd ilyenkor rögtön, mert felpattanhat, és így azt tanulja meg, hogy el kell feküdnöm, aztán rögtön jön a jutalom. Ha nem jön, akkor a kutya hisztizni kezdhet a jogosnak vélt jussáért. Elég tehát egy lassú simogatás.) Ha nem adja fel, akkor egy határozott halk „NEM” még lehet, de továbbra sem veszel róla tudomást.

Ha szépen fekszik, ezért te jutalmazod, és ő erre pattan fel és kezd szuggerálni, akkor megint csak hagyd figyelmen kívül. A lényeg, hogy te a nyugodt viselkedést jutalmazod. Semmi mást.

Így lehet elérni, hogy nagyobb, zajos tömegben is nyugodt tudjon maradni a kutya. Ennek ellenére azért azt javaslom, hogy mindig gondold végig, hogy biztosan jó lenne-e, ha ő is veled menne. Egy majálist lehet, hogy te élvezel, a kutyád pórázon, folyamatos tömegben viszont nagy valószínűséggel nem. Ilyenkor nyugodtan hagyd otthon pihenni. Jobban fogja élvezni.

Ami még fontos, hogy a legnagyobb gyakorlás mellett sem fog ez sikerülni, ha a kutya csak a kertben van, majd a kávézóban/meccsen. Ilyenkor ugyanis az újdonságok ereje pörgetheti őt túlságosan fel. Mindig biztosíts neki más alkalmakat is, ahol sok ingerrel találkozhat, és kiélheti magát, így nem itt akar majd tombolni, nem lesz olyan, mint egy iskolapadból szabadult gyermek a játszótéren. Minél több inger éri minél többfajta környezetben, miközben jó élményeket gyűjt annál kevésbé fogja felpörgetni egy új helyzet.

A lényeg, hogy soha ne egy focimeccsel vagy egy Váci utcai sétával kezdj. Itt is a kulcs a fokozatosság és az, hogy a kutyát minden lépésnél jó benyomások érjék. Szánj minden lépésre elég időt, és csak akkor lépj tovább, ha a kutya tíz esetből már 8-9-szer teljesen nyugodt. Hosszú folyamat, de megéri, hogy ő is nyugodtan élvezhessen veled sok városi programot. És így másoknak sem rontjátok majd el az élményt.

 

Ha bármilyen kérdésed van, írj nekem nyugodtan:

ebakademia@gmail.com

https://facebook.com/ebakademia

 

 

Kép innen:

 https://kutyabarathelyek.hu/hu/kutyas-helyek/reszletek/semiramis-kavezo/

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr98851362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.28. 10:17:41

Tegnap egy goldie elkérte a labdáját a gazdájától és odahozta nekem. Én meg csak álltam döbbenten, hogy akkor mit csináljak... merthogy nem ismertem őket. :)
Ilyenkor mit csináljak?

Ebakadémia 2016.06.28. 11:50:02

@Hóhér az utolsó barátod: :)
Fordulás gazdák felé: Szabad? Eldobhatom?
Ha igent mondanak, és a hely lehetővé teszi, te pedig szeretnéd, akkor dobd el.
Minden egyéb esetben, semmit, vagy add vissza a gazdiknak a labdát. :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.28. 12:05:26

@Ebakadémia: szerencsére a kutyus jobban meglepődött, mint én és visszament a gazdihoz a labdával eegyütt. :)