A kutyám egy energiabomba!

2016. július 10. - Ebakadémia

Elindítottam az Ebakadémia Facebook oldalán egy kérdezz-felelek lehetőséget, ahol ti írhatjátok meg, miről szeretnétek bővebben olvasni. A legelső kérdés a következő volt:

„Magas energiaszintű kutyák tréningje, lefárasztása”

Eredetileg is úgy gondoltam, és a gazdival való levelezés is megerősített ebben, hogy itt a magas energiaszint azt jelenti, hogy a kutya egy kis energiabomba.


Ilyen esetre én több, egymással kombinálható megoldást tudok javasolni:

1. Fizikai lefárasztás: Lehet, hogy elcsépeltnek és mindenki által tudottnak tűnik, de nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire szükséges. És erre egy kert nem elég. Egy pörgős kutyának pedig főleg nem. Sok séta, labdázás, frizbi, futás, ami éppen jólesik. Még jobb, ha ezeket váltogatjuk, vagy egy sétán több minden is előkerül. Ez azonban csak rövidtávú megoldás, két pillanat alatt kipihenik magukat. Ennek ellenére ez a megoldás nagyon is szükséges, csak nem elégséges. Nagyjából úgy néz ki, hogy ezzel eresztik ki a gőzt. De ettől az a gőz még szanaszéjjel megy.

2. Agyi lefárasztás: Nagyon hasznos (azaz számukra fárasztó), ha a kutyák dolgoztatják az agyukat. Ugyanúgy elfáradnak benne, mintha zsizseghettek volna, csakhogy ez már koncentráltabb gőzkieresztés, azaz máris tanulnak egy kis önkontrollt. De a tanulás mindig maradjon azért jó móka, sosem a régi ”rángatom egy keveset vezényszavakkal egyetemben” típusú.

Séta alatt (vagy otthon) tanítgassuk, gyakoroljunk vele, vagy éppen játsszunk keresős játékot. A lényeg, hogy dolgozzon az agya. Figyelnie kelljen valamire. Fókuszálni.

10 perc munka több mint fél óra szaladgálással egyenlő, és a hatása is tartósabb. Nem kell túlzásba esni és órákat tanítani, de legyen a sétáknak egy olyan időszaka, amikor tanulás van. Amikor koncentrálni KELL. Ez ugyanis fontos, hogy megtanuljon a kutya figyelni, egy helyre összepontosítani, ne csak szétszaladjon a figyelem amerre lát.

A tanításnál jól jöhet az ilyen kutyáknál az is, ha a jutalmazás során nem pörgetjük fel őket. Azaz nem az eddig javasolt „örömködve visítunk” módszerrel jelezzük a kutyának, hogy ügyes volt, hanem lassú mozdulatokkal simogatunk, kicsit mélyebb hangon dicsérünk, és mi sem pörgünk fel annyira (sőt az is jó, ha inkább kaját használunk jutalomnak). Így segítünk a kutyának elkerülni, hogy újra bekapcsolja magát. Amikor vége a gyakorlásnak, akkor lehet egy nagyot örülni és játszani. Ha viszont erre (mármint a nyugodt tempóra, lassú mozdulatokra) a kutya elunja magát, akkor pont az kell, hogy mi is pörgessük fel magunkat, legyen a tanulás izgalmas. Kutyája válogatja, melyik módszer jó neki.

A kettőt remekül lehet kombinálni például valamilyen kutyás sporttal. Mivel mi agilityztünk így nekem arra hajlik a kezem: agility közben a kutya rohan, de folyamatosan figyelnie is kell: egyrészt a pályára másrészt rám.

Választhatunk persze bármilyen más sportot is.

Vagy éppen semmilyet, nem muszáj kutyás sportot űzni a kutyánkkal. Hasznos, de enélkül is lehet teljes kutyaéletet élni.  De azt nekünk kell számára biztosítani.

3. Az előzőhöz csatlakozva, hasznosnak tartom, ha vannak kifejezetten kontrollnövelő, önuralom-fejlesztő gyakorlatok a repertoárunkban. Ezeknek a kutyáknak ugyanis sokszor szétszalad az energiájuk. Nem tudják egy helyre koncentrálni, nem tudnak nyugton lenni.  De ezt meg lehet nekik tanítani, lehet velük gyakorolni, fejlődhetnek benne. Ezekből is sokféle van, én is írok most párat. A tanítási folyamatokat most nagyon röviden fogom leírni, de majd írok egy hosszú posztot a tanítás mögötti elméletről. (Ha most mindent kifejtenék, a cikk nyolcoldalas lenne, és remek ajtónehezék lenne belőle.)

a. Pórázszabály: Egyszerű feladat, mégis remekül tanulják vele az önkontrollt. A sima, egyszerű „amint húz, a kutya megállok/visszafordulok” módszerről van szó. De mindezt nagyon-nagyon következetesen. Akkor is, ha egy métert se teszünk meg tíz perc alatt, akkor is, ha a fél utca már minket csodál, mert fel-le forgunk, mint egy jólnevelt szélkakas.

Nagyon kitartónak kell lenni, és akkor a kutya szépen megtanulja, hogy kontrollálja magát és a „gyerünk-gyerünk” szaladjunk hangot a fejecskéjében. És így ráadásul a parkba érve sem egy teljesen felajzott energiagolyót fogunk elengedni.

b. A korábban már említett „hagyd” gyakorlása is jó módszer, hiszen itt is szeretne a kutya valamit, amit nem érhet el. Sőt a jutalom akkor jön, ha nyugodt. Kajaorientált kutya esetén odáig lehet fokozni, hogy a kutya a lábára helyezett falatokhoz nem nyúlhat. Játékkedvelő kutyáknál el tudom képzelni ezt egy csipogós játékkal: csipogtatom, és nem nyúlhat hozzá, ha viszont nyugodtan ül, akkor egy másik játékot megkap. Itt is lehet növelni az önuralom mértékét: mozgatom a játékot, elgurítom stb.

c. A következőt nevezzük, „pihenj” parancsnak (van aki „drop”-nak hívja a fej leejtése után, de ha erre keresnétek rá akkor általában „ereszd” tanítással kapcsolatos videókat fogtok találni): Ez abból áll, hogy a kutya fekszik, de a szokásossal ellentétben a feje nem fent van, hanem lent a földön (pont úgy, mint amikor nagy nyugalomban pihennek). Ennek az a lényege, hogy mivel a teste alapvetően nyugodt, ellazult pózban van, ezért ezt a kutya mentálisan is átveszi.

A „pihenj” tanítása többféleképpen történhet.

Az egyik a „fekszik”-ből épül fel: A fekvő kutya előtt finoman lefelé mozgatjuk a falatot, és dicsérjük, ha nem pattan fel, hanem a fejével követi. A cél az, hogy teljesen letegye a fejét, és ott is tartsa.

Egy másik lehetőség, hogy taníthatunk „céltárggyal” is. Ilyenkor vegyünk elő, például egy régi margarinos fedelet, tegyük a kutya orra elé, és ha hozzáér/érdeklődik, jön a dicséret.  Ezt gyakoroltassuk vele, mozgatva a fedelet. Hamar összefogja kötni, hogy az a feladat, hogy érintse meg a fedelet. Majd fektessük le a kutyát, tegyük elé a fedelet, ilyenkor nagy eséllyel „ráejti a fejét” és már jöhet is a jutalom.  Ha ez már stabil, akkor a letétel előtt kimondjuk a parancsszót, és előbb-utóbb azt fogjuk észrevenni, hogy már a vezényszóra leteszi a fejét. Innentől pedig már csak az időtartam kitolása a cél, hogy minél tovább lent is tartsa a fejét. Ahogy említettem fogok ezekről írni részletesen, de addig is segítségnek itt egy VIDEÓ (némi angoltudás jól jöhet hozzá, de anélkül is követhető).

d. Rengeteg egyéb pihenő/nyugtató mozdulat van, amit érdemes lehet megtanítani. Például tegye az állát a kezedbe és tartsa ott, vagy feküdjön nyugodtan az oldalán. Az "ereszd" vezényszó megtanítása is kontrollt segítheti elő. Ki mit használt erre?

Hasznos még az, ha minden előtt amit szeret (ami felpörgeti), van egy kontrolláló feladat: Labdázás előtt mindig leül, az ételére nem veheti rá magát, az ajtón nem szaladhat ki (ezt jó esetben amúgy sem), egy másik kutyához való odaengedés előtt ül/fekszik stb. Itt is az a lényeg, hogy gyakoroljon némi önuralmat.

A lényeg, hogy a kutya tanulja meg kontrollálni saját magát, dolgozzon agyból és tudja, hogy a kontroll után lesz majd lehetősége szabadon futkározni/játszani. Így akkor nem szanaszét fog szaladni az energiája, hanem abba teszi bele, amibe kell és nyugodtabb a hétköznapokon.

Fontos még, hogy itt is lépésenként haladjunk. Elsőre ne várjunk el semmiből tökéleteset. Ők éppen tanulják azt, hogyan kell egy kicsit összeszedettebbnek lenni. Csináljuk ezt is úgy, mint mindent. Haladjunk a könnyebb helyzetektől (önuralom a lakásban) a nehezebb helyzetekig (önuralom másik kutya jelenlétében a parkban). Legyünk türelmesek. Nem rosszak ők, csak lelkesek.

 

Ha bármilyen kérdésed van, írj nekem nyugodtan:

ebakademia@gmail.com

https://facebook.com/ebakademia

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr748877802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2016.07.11. 12:46:46

A laza póráz módszert még a kuttysuliban (Népsziget) mutatták és minden bolhabuszon bevált.
Ha feszül a póráz, megállunk. Nagyon gyorsan rájönnek a kuttyok. Hozzá kell tenni, amikor az eb irányt vált, akkor követnünk kell, ne azért feszüljön a póráz mert mi sétálunk és nem a kutya.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2016.07.11. 12:51:30

A nagy mozgásigényű kutyáknál - pl vizsla - a napi séta része kell hogy legyen a rendgyakorlat. Állj, ül, hozzám, mehetsz, lábhoz, stb. Különben elpimaszodnak.
A másik hogy a bolhabusznak indok nélkül is ki kell időnként adni a parancsokat. De nem gyakran.
Viszont ha indokolt, akkor mindig ki kell adni. Ismeretlen kutya, félős felnőtt, gyerek jön szembe, azonnal hozzám vezényszó. Ha a kutya összeköti az eseményt a tennivalóval, az legjobb.
Nekem ha erdei utakon autó, biciklis, idegen kutyák, gyerekek jönnek automatikusan jönnek hozzám.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2016.07.11. 12:53:11

Ja és lefárasztás. Vizslát? Lefárasztani? Ugyan! Majd ha 10 éves korhoz közelednek.