Hogyan neveljünk kutyát?

2016. augusztus 01. - Ebakadémia

Most kicsit szeretnék elszakadni a gyakorlati tanácsoktól, mert ugyan szép és jó, ha megtaláljuk valahol, hogy hogyan kell egy problémát megoldani, és jó esetben még sikerül is megoldani, de előbb-utóbb jön egy következő probléma és egy következő. És vagy mindegyiknél keresgélünk, vagy megpróbálunk kicsit a gyakorlati megoldások mögé látni. Megnézni, azok mitől működtek, és a következő problémánál kicsit saját érzésekből/tudásból dolgozni. Hiszen én és a kutyám kapcsolatával leginkább én vagyok tisztában.

A kutyanevelés alapesetben (ezalatt a nem valamilyen súlyos problémával küzdő kutyákat értem,  hanem azokat, akiket nem ért trauma, vagy nem valami nagyon rossz élményt/szokást kell kiszedegetni belőlük) fele rész tudás és fele rész empátia (húzós esetnél is, csak ott sokkal több tudás, sokkal több empátiával). Az a jó hír, hogy mindkettőt bőven lehet fejleszteni.

dogstudying.jpg

Hogyan növeld a tudásod?

Hát olvass Ebakadémiát! :)

És ha minden cikket elolvastál, akkor még mindig van néhány könyv, amit én jó szívvel tudok ajánlani

 • Jan Fennel könyvei: Az ő könyvei kicsit régebbi típusúak, erős benne a falkaszemlélet és a légy vezető mentalitás, de ezt pozitív úton közelíti meg. Az alapdolgok hasznosak.
 • Victoria Stilwell könyvek: Nekem ő néha úgy tűnik, mintha nem merne mindent leírni, nehogy gond legyen belőle, de szintén jó ötleteket rejt. Erősen pozitív szemléletű, sok esetfeldolgozással.
 • Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát. Ha csak egyetlen könyvet akarsz elolvasni, akkor ez legyen az. Nagyon jó hátsó elméleti tudást ad. Nem nagyon fogsz gyakorlati tanácsokat kapni, de sok olyan tudásra szert tehetsz, ami segíthet, ha egy problémával találkozol.

A rossz hír viszont az, hogy ezek a könyvek sosem fogják tudni pontosan a te gondodat megoldani. Mivel nem ismernek téged és a kutyát, így a te körülményeid nem lesznek ott bennük. Nem adnak egy leírást, amit lépésről lépésre követhetsz.

De kiindulásnak jó. És semmiképpen nem szégyen. A kutyanevelés sem olyan, amivel születni szokás, és teljesen felesleges neked újra kitalálni azokat a dolgokat, amiket valaki már kitalált. Fordítsd az energiádat másra.
(Ha van egy könyv, ami érdekelne, de nem tudod eldönteni megéri-e, írd meg melyik az. Hátha én vagy más már olvasta és tudunk neked segíteni. Sok olyan könyv van a piacon amiről én lebeszélném a gazdikat, mert csak összezavarodnak.)

 • +1: Beszélgess olyan kutyásokkal, akiknek tetszik a viszonya a kutyájukkal. Kérdezgesd őket, nézd meg, hogyan viselkednek együtt. Less el másoktól dolgokat.

Ha már gyűjtöttél némi tudást, akkor már csak az empátia van hátra. 

Igen, az empátia kutyák esetében is teljesen jól alkalmazható kifejezés. Csak akkor tudsz ugyanis nevelni, ha bele tudsz helyezkedni a kutya helyzetébe. Miért csinálja? Mi játszódhat le benne? Mi motiválja? Hogyan tudnám ettől elterelni?

Ha rájöttél mi zajlik a kutyában, akkor az elméleti tudásoddal már kisakkozhatod a megoldást. És a megoldás esetén is végig a kutya szemével kell gondolkodnod. Ha ezt és ezt teszem, akkor ő mit fog ebből felfogni? Biztos a jó üzenetet adom át? Ha nem úgy reagál, ahogy elvártam, akkor mi is történhetett valóban?

Ha pedig nem megy? Hát kérj segítséget. Mindig jobb segítséget kérni, mint feladni, vagy együtt élni egy olyan kutyával, aki nem teszi boldogabbá az életed.

És akkor, hogyan néz ki a teljes folyamat:

 • A probléma az, hogy a kutya minden kis neszt megugat az ajtóban.

Mivel már van egy kis tudásod, végiggondolod, mi lehet ennek az oka:

 • Unatkozik, és ezzel szórakoztatja magát
 • Felpörgeti a nesz, hiszen ilyenkor jöhet valaki, amiről téged feltétlenül értesíteni kell, és őt nagyon érdekli
 • Meg is ijedhet a neszektől, nem tudja, mit várhat tőle

Általános javaslatom, hogy sose ragadj bele az első megoldásba, ami eszedbe jut. Eleinte nyugodtan akár egy papírra írd fel az összes ötletet, ami eszedbe jut. Próbálj meg minél több mindent végigjárni, persze úgy, hogy azért maradj a realitás talaján. Például biztos nem azért ugat a zajokra, mert akkor mindig megéhezik (hacsak nem alakult ki véletlen, hogy mindig megetetted csengő után).

Ha megvannak a feltételezett okok, akkor járd őket végig.

 • Unatkozik és ezzel szórakoztatta magát: Mi motiválja erre? Az unalom. Az egész napban ez az egyetlen izgalmas dolog, hát persze, hogy erre repül rá. Hogy tudnám erről lebeszélni? Úgy, hogy a napba sokkal több izgalmat viszek, így ez már nem lesz kiugróan izgalmas. Kicsit éles párhuzam, hogy hasonló, mint a lakótelepi biokamerarendszerek, akik az ablakokból figyelnek. Ha van más szórakozás, akkor ez már nem kötné le őket, csak általában nincs. Szervezz a kutyának mozgalmasabb napokat. Növeld a sétát, vigyél labdát, próbálj meg más kutyákat keresni. Tanuljatok a sétán, sőt, otthon is néha legyen gyakorló időszak.
 •  Felpörgeti a nesz, hiszen ilyenkor jöhet valaki: Úgy érzi, feltétlenül szólnia kell neked arról, hogy mi történik. Mi motiválja? Az, hogy úgy érzi, szólnia kell, jelezni a családjának hátha nem hallották. Rendet tartani a portán, hogy mindenki tudja, itt bizony nem akárki csahol. Ez félig rendben is van. Nincs azzal semmi baj, ha jelez, még jól is jöhet (nálunk például igen hasznos,  mert például ha zúg a porszívó és nem hallok semmit, akkor is tudom mikor csengettek, mert Malacka egyből szól nekem), de tudnia kell abbahagyni. Ezt például úgy lehet elérni, hogy amikor szól, akkor jelezzük neki, hogy köszönjük, hallottuk és elég volt. Ha nem fejezi be, akkor el lehet küldeni az ajtótól, bezavarni egy szobába. Ez azért hatásos, mert így nem lehet az ajtó közelében, ahol az izgalmas dolgok történnek. Márpedig ő ott akar lenni (motiváció!). Kitartással meg lehet tanítani, hogy jelezhetsz, de ha szólok elég volt, vagy mehetsz a szobába.
 •  Megijed a neszektől, nem tudja, mit várjon tőle: Mi motiválja? Az üss vagy megütnek egyszerű elve. Ha én ugatok előbb, akkor elijeszthetem azt, aki esetleg bánthat. Hogy lehet ezt megváltoztatni? Élménycserével. A csengőhöz, a zajokhoz, kössünk jó élményeket. A vendégek mindig adjanak falatot, a csengő/motoszkálás hangjára kezdjünk el játszani a kutyával. Például valaki zajong kint (ezt simán elérhetjük úgy, hogy megkérjük a családtagjainkat, hogy zajongjanak), mi felhívjuk rá a kutya figyelmét, majd megkérjük, hogy hozzon ide egy labdát/ elkezdünk játszani vele. Ha következetesek vagyunk előbb utóbb a kutya egy labdát fog hozni nekünk, ha hangot hall. Igen, így elképzelhető, hogy izgatott lesz a csengőre, de mivel nála a félelem volt az elsődleges reakció, így ezzel nincs baj. Ez már utána könnyebben kordában tartható, hiszen maga a félelem megszűnt.

 

Vegyük át akkor még egyszer. Ha gond van, próbáljuk megérteni, miért teszi a kutya amit tesz, hiszen szinte soha nincs az, hogy csak úgy heccből csinálnak valami. Ha megvan a motiváció, gondolkodjunk el rajta, hogyan tudnánk azt megváltoztatni abba az irányba, ami nekünk megfelelőbb. Ha nem megy a motiváció megváltoztatása, akkor hogyan tudjuk lebeszélni róla a kutyát, vagy hogyan tudjuk elkerülni. Itt nincsen tökéletes, vagy kevésbé tökéletes megoldás. A lényeg, hogy mi, a kutya és a társadalom jóban legyünk.

 

Ha bármilyen kérdésed van, írj nekem nyugodtan:

ebakademia@gmail.com

https://facebook.com/ebakademia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr918927856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.