Miért neveljünk kutyát?

2016. augusztus 09. - Ebakadémia

A múltkori HOGYAN után, megbeszélhetnénk a MIÉRTet is. Miért van minderre szükség? Miért öljek egy csomó időt/energiát/pénzt arra, hogy neveltebb legyen a kutyám? Mire jó ez nekem, mikor eddig is teljesen jól elvoltunk? Miért kéne nekem ennyire odafigyelni?  Miért kéne nekem jutalomfalattal bíbelődni? Sokkal több meló van ebben, mint amennyi eredmény.

Így van. Kutyát nevelni meló. Kell hozzá idő, türelem és eszközök. Sokszor csalódás. Sokszor neki kell futni újból. Sokszor elakad az ember. De hogy miért éri meg mégis?

5345439756_a3f7446e08_b.jpg

A gazdi szemszögéből:

Egy nevelt kutyával egyszerűbb és szebb az élet. Nem kell többet a szomszéd elöl bujkálni, mert Buksi ugatott egész éjjel. Nem esünk hasra a kiásott gödrökben, nem kell havonta új cipőket/bútorokat venni, mert megrágta, nem kell éjjel lopva sétáltani, amikor biztosan nem jön senki szembe.  Egy neveletlen kutyával élni olyan mintha vennél egy TV-t, amin csak 2 csatorna van, vagy egy könyvet, aminek a harmadát random kitépdesnéd olvasás előtt. Egyszerűen már nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani.

Valamiért vettél/örökbe fogadtál egy kutyát, és nem tudod teljesen kiélvezni, hiszen a „rosszaságai” elvesznek belőle. Kárt okoz. Hazamész fáradtan és szétszedte a bútort/sufnit/slagot/kerítést. Lemennétek sétálni, de mindenfelé kutyák vannak és nem mersz elindulni.  Odarohan idegenekhez, akik utána veled ordibálnak. Aludnál, de ő ugat.

Szereted, persze, hogy szereted, de mégsem a teljes csomag a tiéd.

Megnevelni összességben pedig nem több energia, mint a neveletlenségei jeleit elfedni, azokon túljutni. A szomszéddal veszekedni, az erdőben kergetni, mert nem jött vissza, vagy más kutyásokkal kiabálni, hogy kié csak barátkozott kié támadt.

Ha mindezt az energiát a kutyanevelésbe teszed, annak valódi eredménye lesz. Ott változások fognak történni. A szomszéddal a kutya élete végéig ordítozhatsz, de változni nem fog sok minden. Ha neveled a kutyát, akkor viszont igen. Napról napra látni fogod a javulást.

Talán csóválod a fejed, hogy de hát van, amit nem lehet megváltoztatni. A kutyák ilyenek (a kan kutyák mindig támadni fogják a másik kan kutyát), vagy éppen arra gondolsz az előző kutyámat meg tudtam nevelni, az tudott viselkedni, de ez nem. Minden kutya tud viselkedni, de mindhez más módszer kell. Ami Lujzinál bevált Bonzónál nem biztos, hogy be fog. Ez nem azt jelenti, hogy Bonzó nevelhetetlen és ne lehetne olyan viszonyod vele, mint Lujzival. Bonzó egyszerűen más. De vele is lehet minden harmonikus. Az életetek, a szomszéd, a kert, a lakás, a sétálás.

Ha nevelsz, az eleinte sok energia igen. De onnan, hogy helyretettetek mindent, onnan a szintfenntartás már sokkal könnyebb, mint a nyomok eltüntetése. 

A kutya szemszögéből:

Ha nevelt a kutyád, akkor olyan lehetőségek nyílnak meg előttetek, amikről addig talán álmodni sem mertél. Erdei kirándulások, buszozások, idegen kutyákkal való játék, közös nyaralás.

Egy neveletlen kutyának kénytelen vagy korlátozni az életterét addig a pontig, amíg kordában tudod tartani. Ha elkezded nevelni, akkor ezek a falak elkezdenek megnyílni. És lesz egy boldog, elégedett kutyád, meg egy nyugodtabb életed. Ráadásul ez a folyamat önmagát segíti. Minél több mindent ismer meg a kutya, minél jobban figyel rád, minél jobban hallgat rád, annál fáradtabb lesz, annál kevésbé akarja magát szórakoztatni. A kutyának a nevelés nem büntetés, a határok nem korlátok. Pont, hogy a szabadságát növeled ezzel meg. A boldogságát.

A nevelt kutyák sokkal többet élhetnek meg a világból. A nevelés nem korlátoz. A nevelés nyit.

A társadalom szemszögéből:

Ez a legérzékenyebb rész. Jelenleg tetszik, nem tetszik, konfliktus van a kutyások és a nem kutyások között. És ennek az egyik oka a neveletlen kutyák. Akiktől félnek, akiket nem tartanak kordában, akik ugrálnak, koszolnak, megijesztenek. Erősen kétlem, hogyha azt látná mindenki, hogy minden kutya nevelve van, hogy a gazdik figyelnek a többiekre, akkor ez ugyanilyen mértékben fennállna.

Nem mondom, hogy macskafogószerű idill várható, de mindez csökkenthető. Egy nevelt kutya nem kelt félelmet, egy nevelt kutya növeli a bizalmat. (Laktam panelben ahol volt egy nagyon kutyafélős néni. Mindig megkért, hogy ne szálljunk be a liftbe mellé. Megtettük. De a néni közben látta, hogy a kutya nem tolakszik oda hozzá, hogy rám figyel, hogy nyugodt. Én voltam a legjobban meglepve mikor egy nap már azt mondta, hogy mi beszállhatunk mellé. Az emberek legritkábban félnek valóban a kutyáktól. A rossz élményektől félnek. Attól, hogy mi történhet).

Légy a példamutatók egyike. Mutasd meg, hogy a te kutyád nem veszélyes. Ne mondd meg. Beszélni könnyű. Mutasd meg. Neveld meg, figyelj rá, hívd vissza. Figyelj magadra, a kutyára, és a környezetedre. Én hiszek abban, hogy ezt a feszültséget nagymértékben lehet csökkenteni.

Nevelj kutyát!

Több energiát, időt és pénzt nyerhetsz vele, mint amennyit kiadsz!

 

Ha bármilyen kérdésed van, írj nekem nyugodtan:

ebakademia@gmail.com

https://facebook.com/ebakademia

 

Kép innen:

https://www.flickr.com/photos/retrofiredesign/5345439756

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr129911310