Póráz, flexi, szabadon, vagy mi is van?

2016. szeptember 30. - Ebakadémia

Szögezzük le az elején, hogy tudom, hogy itthon majdnem mindenhol pórázkötelezettség van, és mint rendes honleányok és honfiúk ezt mi be is tartjuk nyilván, de egyrészt most tegyünk egy kirándulást Utópiába, másrészt pórázhasználat és pórázhasználat között is ég és föld van.

Szabadon:

Utópiában az a szabály van, hogy mindenki a saját belátása szerint engedi el a kutyáit. Utópiában az emberek felmérik, hogy mikor lehet és mikor nem.

Utópiában az emberek nem engedik el a kutyáikat, ha:

 • Nem behívhatóak legalább 90%-osan: A 90% az jelenti, hogy nem teszteltem még UFO-ra, de a séta során előfordulható dolgokról (macska, kisgyerek, másik kutya), lehívható/behívható.
 • Nincs járdaszabályuk: még ha be is hívható a kutya, nem engedem el, ha nincs járdaszabálya. Elég csak két másodpercig nem figyelni, a kutya lelép és jön egy autó. Kész a baj. A járdaszabály nélküli pórázról elengedés szerintem életveszélyes.
 • Nem tudják kontrollálni távolról: van, amikor nem a behívás segít, hanem egy gyors kifektetés, például rollerező kisgyereknél, vagy biciklistánál, ha behívom a kutyát, megvan az esélye, hogy amikor jön felém akkor pont a biciklis/rolleres elé kódorog és mindketten megsérülnek.
 • Nem tiltható kajáról: Szabadon lévő kutya sokkal gyorsabban észrevesz dolgokat, mint én, és nagyon hamar le is tudja nyelni azokat. Legyen rajta kontroll, legalább annyi, hogy észrevegyem, ha azon gondolkodik, hogy megegye-e azt a falatot és tudjak tiltani.
 • Ha az agresszív: Soha. Nem veszélyeztetem senki épségét. Se emberét, se kutyáét.Ha szeretnék jobb életet a kutyámnak, ha szeretném, hogy szabadon sétálhasson, akkor elsőre dolgozom az agresszióproblémáján. Akkor is, ha pici a kutya. Az ő problémájuk sem kisebb attól, hogy kisebbet harapnak.
 • Előtte nem mérték fel hol is vannak: Tökéletes viszonyítási alap ha végiggondolom, hogy hol engedném el a 3 éves gyerekem kezét és ott engedem el a kutyát is. Park oké. Nyugodt utcák oké. Körúti zebra nem oké. (Persze jól nevelt kutya a harcmezőn is helytáll, de most engedjük meg a tökéletlenséget.)
 • Nem tudom tiltani: Akármiről. Galambvadászat, más labdája, gyerekek, más kutya, macska, sárkány, dodógalamb. Tudnom kell megakadályozni, hogy a saját feje után menjen. Az ő terveik nem mindig megfelelőek a számunkra.

Utópiában csak ezeket a kutyákat engedik szabadon sétálni, így Utópiában mindenki boldog és biztonságban van.

Sima póráz:

A sima póráznak is megvan a maga haszna és használati módja, de most azt mondanám el mire nem jó:

 • Kutya hangnélküli vezérlésére (röviden: rángatás)
 • Kutyák ismerkedtetésére olyan formában, hogy engedem is az ismerkedést meg nem is. Ezt úgy csinálom, hogy feszesen tartom a pórázt, szorítom a végét és ellenállok, hogy a kutya teljes erejéből húzva, erőlködve juthasson csak oda a másik kutyához. Ha odaért, akkor sarokkal betámasztva, hátradőlve csökkentem a meglévő távolságot is tovább, hogy a kutyám lehetőleg két lábon ugrálva, fulladozva tudja csak megszagolni a másikat. Ha ettől a kutyám feszült lesz, csodálkozom.
  Legyen inkább így: Ha két kutya pórázon ismerkedik, akkor mindkét gazdi kezében lévő póráz legyen laza. Ha félek a kutyám reakciójától, akkor nem engedem egy ilyen helyzetbe. Ilyen egyszerű. Nem veszélyeztetem más és a saját épségemet. Nem próbálkozom. Ha a kutyám megbízható, akkor rendben lesz laza pórázzal is, ha nem akkor „Kérem, ne engedje ide, köszönöm” vagy elkerülöm az ilyen helyzetet.
 • Nem pórázon játszanak a kutyák. Pórázon játszó kutyák szintén veszélyesek. Valamelyik nyakára tekeredhet, egy gazdi lábára tekeredhet, akit utána még el is ránthatnak. Millió csodás lehetőség rejlik benne.
 • Nem ezzel tanítom meg magamat repülni. A kutyák ne húzzanak. Semmilyen pórázon. Ismertem olyat, aki fától fáig sétáltatott. A kettő között repült és kapkodott a következő fa után, amibe kapaszkodva legalább egy kicsit visszatartotta a kutyát. Hát, ez nem éppen a legjobb.  A húzás nevelési szempontból sem elfogadott, ráadásul veszélyes. Főleg rám, mint gazdára. Istenit lehet esni, már egy 20 kilós kutyától, hát még nagyobbtól. De láttam én már olyan tacsit is, aki elhúzta a gazdát. Pórázon is viselkedjen a kutya. Ezt sem maguktól tudják, meg kell nekik tanítani. Erről részben ITT már írtam.
 • Nem helyettesíti a nevelést. A póráz nem életbiztosítás. Bármikor elszakadhat, a kutya elhúzhat, bármi megtörténhet. Attól még, hogy pórázon van, attól még nevelni kell.

Flexi:

Sok olyan véleményt olvastam, hogy a flexi egy értelmetlen vacak, démoni marhaság, azt is el kéne átkozni, aki kitalálta. Nos, nem értek egyet velük. A flexi észnélküli használatát valóban talán hagyjuk, de én ezt javaslom bármilyen más tárgy esetében is. Hogy ész nélkül ne. Ésszel pont arra használható a flexi, amire kitalálták. Kicsit nagyobb és rugalmasabb szabadság a kutyának. A flexi akkor jöhet jól, ha az elengedés nem opció (mint mondjuk itthon, ahol elvileg sehol nem lehetne elengedni), de nem szeretném, hogy tőlem két méterre kelljen órákat sétálnia (mert nagyobb sétát terveztem, nem csak a futtatóig). De a flexi majdnem annyi figyelmet igényel, mint a szabadon engedés, sőt bizonyos szempontból még többet, mert a kutyát velem összekötő madzagra is figyelnem kell. Nevelés nélkül megint csak veszélyes, mert:

 • Kedvencem a járdaszabály: Nem egy olyan balesetről hallottam, hogy a kutya meglátott valamit a túloldalon és nekiindult. A flexit későn tudták bekattintani és már meg is történt a végzetes baj. Nem győzöm hangsúlyozni: kötelező a járdaszabály!
 • Behívás/tiltás megléte: Flexin ugyanúgy meg tud indulni egy kutya, mint szabadon. Csak flexin, ha lehet még veszélyesebb, mert ha nagy sebességgel elvágtat valaki mellett, akár ember akár kutya, azon súlyos sérüléseket okozhat a zsinór: égési sebek, vágott sebek. Legyen a kutya tiltható és visszahívható.
 • Flexin nincs játék: Soha. Rátekeredhet bármelyik gazdira, vagy kutyára és máris kész a baj. Fojtástól, sebekig bármi. Flexin vagy ne engedjük játszani a kutyákat, vagy a játék idejére vegyük le róluk.
 • Ismerkedés flexin: Ugyanaz a szabály, mint sima pórázon. Feszülő pórázon nem. Megtetézve azzal, hogy flexi esetében túl hosszú flexin sem, mert az egyik játékosan megugrik, és máris mindenki összecsomózva-elterülve-megsérülve fekszik a csatamezőn.
 • A flexi nem emelőszerkezet: Nem arra van, hogy annál és a nyakörvénél fogva az ölembe csévéljem a kutyát. Ha megijedek egy másik kutyától, szóljak a gazdájának, hogy ne engedje ide, vagy változtassak irány és menjek el a félelmetes helyzetből. (Apropó más is észrevette, milyen gyakran van westernjelenet kutyások között? Mindketten állnak a kinézett útvonalon egymással szemben a kutyákkal… közelebb nem mernek menni egymáshoz, irányt ki tudja miért, de nem változtatnak, csak állnak hosszan, mint a zord hősök.)

Összegezve, a flexi olyan, mintha szabadon lenne a kutyád. Ugyanannyi felelősséget igényel, sőt arra is figyelni kell, hogy a zsinór kibe köt bele. Persze ad egy hamis biztonságérzetet, mert csak addig mehet a kutya, amíg tart, de 5-8-10 méter nagyon sok mindenre elég. Túl sok mindenre.

Bárhogy is sétáltatod a kutyád, egyik sem jelenti azt, hogy ne kellene odafigyelned rá (bővebben ITT), vagy ne kellene megnevelned. Egyetlen eszköz, főleg egy szövetzsinór, legyen bármilyen hosszúságú is, sem alkalmas arra, hogy helyettesítse a nevelést.  Bárhogy is sétáltatod a kutyádat, gondold végig, mire lenne még szükségetek a biztonságos, boldog sétához, és kezdj el rajta dolgozni. Idézd fel mi szokott stressz lenni sétán, mi miatt szoktál mérges lenni, és akkor megtalálod azokat a pontokat, amit még fejleszthetsz.

Van még egy kiegészítésem: mégpedig a szájkosár. Kérlek, mérd fel, milyen a kutyád. Ha nagytestű és agresszívan reagál más kutyákra/emberekre/tárgyakra és megvan az esélye, hogy nem tudod minden körülmények között kontrollálni (nagytestű kutya nagyon könnyen elránthat felnőtt férfiakat is), akkor addig, amíg nem oldod meg ezt a gondot, szájkosárban sétáltasd. Még akkor is, ha pórázon van. Mert egyrészt bármikor elránthat, másrészt azért, mert előfordulhat, hogy szűk helyen (pl alagút) találkoztok mással, ahol a kitérésre sincs hely.  A megoldás persze nem ez. A megoldás az, ha kezdetek valamit az agressziójával, de addig is a szájkosár jó lehet, hogy ne történjen semmi baj. A szájkosár nem szégyen, azt jelenti, hogy tisztában vagy egy problémával, és felelősségteljes döntést hoztál amíg meg nem oldod.

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

Kép innen: http://www.2houndsdesign.com/Keystone-Leash.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr5511749153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.