Segítség, kamaszodik a kutyám!

2017. január 17. - Ebakadémia

Fifike, nagyon kedves és okos.
Sosem morog/ugat senkire. Mindig behívható. Nem eszik fel semmit és minden kutyával remekül kijön. Kijártátok az ovit, minden szuper, mindenhova rózsaszín pillangók és lila unikornisok követnek titeket a sétáitokon, miközben a boldogság kék madara énekel a fejetek fölött.

Pontosabban ez volt.

Fifike manapság már nem akar annyira visszajönni. Pózolgat a többi kutyának. Morog a szomszéd nénire, ugat a csengőre.

Mondjuk ki, Fifike elromlott.

Eddig cuki volt, de mostanra elromlott.

Fifike testméretétől és nemétől függően 1-3 év között van.

 

 

 

Ez esetben Fifike bizony kamaszodik. A kamaszodás nagyon is létező dolog a kutyáknál is. Arról szól, hogy a kiskutya már nem kicsi és még nem is nagy, de már annak hiszi magát. Keresi a helyét a falkában, keresi önmagát.

Ilyenkor nem csinálnak mást, csak mindent letesztelnek. Tényleg vissza kell jönni? Tényleg tilos nekem is, ami a hebehurgya kölyköknek tilos volt, aki én már nem vagyok? Nincsenek kiskapuk? Biztos nem én vagyok itt a legmacsóbb? Csajok/Pasik! Atyaég!

A kamaszkorban az a jó, hogy egészen biztosan elmúlik.
De ha csak hagyjuk, hogy  magától elmúljon, akkor utána jó sokáig nyöghetjük a következményeit.

Azaz ha megengedjük neki a határfeszegetéseket, akkor később baromi nehéz lesz azokat a határokat visszatolni a helyükre. Márpedig ők ebben a korban teljes testtel nekidőlve tolják a korlátokat. Olyan messzire amilyen messze bírják (meg amennyire a személyiségük kívánja).

Kamasz kutyával légy fokozottan következetes. Mutasd meg neki, hogy minden úgy van, ahogy eddig mutattad. Nincs kivétel, nincs próbálkozás. Ilyenkor egy picit akár vissza is lehet venni a nyünyürkéből minden olyan nap, amikor próbálkozik. Fegyelmezd, várj el tőle mindent pontosan ugyanúgy (akkor is, ha nem akarja meg tenni), fáraszd le agyban és fizikálisan is.

Ne legyints rá, hogy kamaszodik, elmúlik.

Ne mosolyogj elnézően, mikor kekeckedik más kutyákkal, hogy „na nézd már a kis macsó végre férfivá/nővé érik”.

Ne tűrd el, hogy helyetted döntsön arról, hogy kit kell megenni és kit nem. Ennyire azért nem nagy lány/fiú.

Ne tűrd el neki, hogy elszalad és csak a századik hívásra jön vissza, mondván csak barátkozni/szukázni/szaladgálni volt kedve a kis drágának.

A kamaszkor azzal is jár, hogy többé már nincs kölyökkutyád. Egy felnőtté váló kutyád van, aki már nem hebrencsségből nem figyel a szabályokra/rád, hanem tudatosan.

Nem kölyök. Ivarérett, felnőtt kutya.

Nálunk a kamaszkor úgy nézett ki, hogy az én édesbédes arany cukorkutyámnak elmentek otthonról. De gyorsvonattal és vittek minden csomagot. Nem jött vissza hívásra, elrohant más kutyák után, nem volt hajlandó egy feladatot se megcsinálni, nem volt hajlandó feljönni a sétákból.
Szerencsére gyors fejszámolást követve rájöttem, hogy ez bizony kamaszodik.

Repestem a boldogságtól.

A sétákon újra pórázra tettem (mert nem az a menő, aki póráz nélkül sétáltat, hanem az, aki tudja ezt mikor teheti meg). Többet gyakoroltunk az utcán, néha ki volt küldve a szobából, többet vártam el tőle, szigorúbbra vontam a szabályokat (nem volt „na csak kivételesen, mert túl cuki”). Nem örültem neki, de tudtam, hogy ez mindkettőnknek segít.

Annak hála, hogy a határokat még erősebben megrajzoltam viszonylag gyorsan letudtuk és a végén még jobb kiskutyám lett mint amilyen a kamaszkora előtt volt.

A kamaszkor túlélhető, de érdemes odafigyelni rá, hogy ne utána kelljen egy önmagával cseppet eltelt zavaros világképű felnőtt kutyával újra lebirkóznod a szabályokat.

Ne felejtsd:

1, Kutyáknál is van kamaszkor
2, Ha ezt csak túlélni próbálod, annak később iszod meg a levét
3, Légy következetes, légy (ha kell) kicsit szigorúbb. Meglesz a jutalma.

 

Kérdésed van?

https://www.facebook.com/ebakademia/

ebakademia@gmail.com

 

Kép innen:
http://www.luvmydogs.com/2014/04/dog-life-cycles.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr1812133879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.