Miért NE kérj (csak) online kutyás segítséget?

2018. március 22. - Ebakadémia

Hah, most olyan mintha magam alatt vágnám a fát, mi?

Igenismegnemis. Mindjárt kifejtem.

 Két oka van annak, hogy miért NE kérj online kutyás tanácsadást, pontosabban miért ne csak azt kérj:

 1, Webbeteg szindróma

Az online kutyás tanácsadás kicsit hasonló ahhoz, mint amikor fáj az oldalam és felmegyek a netre megnézni, hogy mi a bajom. Rögtön találok rá vagy 30 lehetőséget és kiválasztom belőle a szimpatikusat. Vagy bejön vagy nem.

A kutyás tanácsadás hasonló. Fifike agresszív/fáj az oldalam. Erre jöhet rögtön a-b-c-d-e-f megoldás, mert Fifike lehet ettől agresszív és akkor így csináld, vagy attól és úgy.

Az oldalad fájhat ettől, egyél rá cickafarkat, vagy attól, és akkor ülj naponta három órát egy sötét szobában.

Ezzel részben akár nem is lenne baj, mert hát legfeljebb végigpróbálom mindegyik megoldást és hátha bejön valamelyik. Csakhogy simán lehet, hogy mire eljutok a C megoldásig Fifi már megette a nagymamát, vagy már felállni se tudok.

Ugyanis nem biztos, hogy a jó tünetet néztem/vázoltam fel. Lehet, hogy fáj az oldalam, de az orvos rám néz és észreveszi, hogy mellette még sárga a fülem is, és így már rögtön tudja, hogy ez teljesen más betegség, aminek csak egy kisebb tünete az oldalfájás, nem azt kell kezelni.

Ugyanez Fifinél is. Lehet, hogy agresszívnek tűnik, de ha látja valaki, aki ért hozzá, akkor rájöhet, hogy teljesen más áll mögötte. Lehet hogy fél, vagy fáj valamije, vagy csak nem tudja hogyan kell viselkedni.

Persze lehetnek nagyon kézenfekvő esetek, amikor segíthet az online kérdésfelvétel, és a kapott válasz még hasznos is lesz, de ezek inkább a tanítás témakörébe esnek, nem a problémamegoldáséba.

Azt, hogy hogyan lehet megtanítani egy kutyát ülni, nyugodtan meg lehet tanulni a netről (bár itt javasolnék több oldalt is megnézni, mert elsőre lehet, hogy valami szörnyű metódust találunk).

De azt megtudni, lehetőleg két sorban, hogy Fifi agresszióját hogy kezeljem? Azt inkább ne.

 2, SOS - vagy úriasan ASAP* szindróma

Alapvetően úgy vagyunk behuzalozva, hogy minden azonnal kell és rögtön. Azonnali fogyás, azonnali felsőfokú nyelvtudás, azonnali jól működő Fifike.

Na a rossz hír az, hogy ahogy az első kettőnél sincs olyan csodamódszer, hogy megrángatom a bal fülem kétszer utána körzök egyet egy sárga takaróval a holdfényben és kész…a kutyásnál sincs.

Nem lehet minden, sőt megkockáztatom, hogy a legtöbb esetben azt leírni, hogy itt van ez a három lépés, ha ezt végrehajtod készen is vagytok. És ez mindösszesen 3 percet fog igénybe venni az életedből.

Jó esetben van három lépés, csak mire lesz eredménye, az hónapokba is telhet.

Rossz esetben meg nincs is három lépés. Pont azért amit feljebb írtam, mert minden probléma összetett és nem is biztos, hogy a jó három lépést kapjuk meg.

Éppen ezért én úgy gondolom, ha komolyabb/magatartásbeli probléma van a kutyával, akkor egyrészt senki ne várja az instant megoldást, másrészt nem biztos, hogy meg lehet oldani személyes találka nélkül.

Mert ha beteg vagyok, nem az interneten keresek megoldást.

Ha problémás a kutyus, akkor szánj rá egy kis időt és energiát és találkozz valakivel személyesen, és dobd el azt az ötletedet, hogy valami két nap alatt megjavulhat, de még jobb lenne, ha két óra is elég lenne.

Az a TV-ben működik olyan montázsokkal, mint a Rocky. Ha nem hiszed, hogy 2 perc alatt sztárbokszoló lehetsz, kérlek ne hidd el a kutyás varázslásokat se.

Ezzel nem azt mondom, hogy ne tanulj/kutakodj/olvass a neten. Mert DE. Mert minél több kutyás cikket/könyvet/akármit olvasol el annál jobban összeáll a kép a te fejedben is. Annál jobban meg tudod majd különböztetni a sárga fület az oldalfájástól.

De ne akard egyszerűen megúszni, ha már túl nagy a gond. Mert azt nem lehet. Lehet, hogy egy találka elég lesz valakivel. lehet, hogy egy hosszas folyamat kell majd. Döntsd el mennyire zavar és aszerint cselekedj, de instant megoldás nincs.

 

-----------------------------------------------------------------------

Én igyekeztem arra törekedni a cikkeimben, hogy inkább a tanítás/nevelés irányba menjek el és ne a problémamegoldás felé. Vagy jeleztem, ha ez összetettebb téma. Pont ezért. Mert nem tartom korrektnek, mert nem működik.  (Ha valaki mégis ilyet talál a cikkeimben szóljon és azonnal leszedem).

 

https://www.facebook.com/ebakademia/

 

*As soon as possible = amilyen gyorsan csak lehet

A bejegyzés trackback címe:

https://ebakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr513766240